Една ракия моля, нищо, че съм с колата

Една ракия моля, нищо, че съм с колата - картинка 1

История за „алкохолните“ неволи на пътя

Имало едно време един човек, който много обичал да си попива. Не бил от най-съобразителните, защото не му пукала, колко е изпил, а направо се качвал зад волана. Но, той няма притеснения, понеже „знаел по колко да пие“, за да не стане някой фал. Да, де, но един ден, късметът му изневрил и се блъснал с такава скорост в едно дърво, че едвам оцелял. И, приказката свършва дотук…

Чудите се защо Ви разправяме това? Защото отново се случи поредният нелеп инцидент на пътя заради пиян шофьор. Ето, за какво говорим…

Пиян на кирка старозагорец не спря на стоп-палка, прегази полицая и се опита да избяга с мръсна газ, но бе спрян и задържан на 3 километра от произшествието, информира в-к „24 часа“. Проверка с дрегер по-късно показала, че шофьорът седнал зад волана след изпито солидно количество алкохол - апаратът заковал на 2,66 промила.

Екшънът се разиграл посред бял ден във втортник в 15,55 часа на главната улица в село Богомилово, недалеч от Стара Загора, съобщават от полицията.

Така най-обобщено може да бъде представена тази информация. Чудесно е само, че няма жертви. Но другият път може и да има… Виждате ли, манталитетът на „почерпените“ шофьори не може така лесно да бъде променен. Свикнал ли е да кара пил, той много трудно ще започне да се съобразява. Освен ако не стане най-лошото, де.

Този проблем има две страни. Първо, както казахме вече, шофьорите, който си позволяват да сядат пили зад волана. И второ, мерките, които трябва да се взимат при такива случаи. Но, за да бъдем обективни, нека боравим със статистиката. За миналата 2015 година са станали 7296, а жертвите са били 680 души. Това са данните на Пътна полиция към края на 2015 година. Така, оттам не уточняват, колко от катастрофите са предизвикани от пиани шофьори, но със сигурност са доста. Преди време излезе друга статистика на Асоциацията на пострадалите от катастрофите, че на първо място в списъка с причините за катастрофите по пътя, е високата скорост. А, втората, познайте – пияните шофьори. Правете си изводите…

А, за контрола по пътя какво да говорим. Има закони, но никой не ги спазва, за съжаление. Само се говори, уж, за по-строги наказания, но така или иначе не се предприемат по-стриктни мерки.

Помните ли, че през 2014 година заради черната статистика, парламентът реши, че който управлява МПС с над 1,2 промила в кръвта ще се наказва със затвор от една до три години, а не с както е записано сега в НК - до една. Добавя се и финансова санкция - от 200 лв. до 1000 лв. За шофьор с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, след като е осъден с влязла в сила присъда по горепосоченото деяние, ще се наказва със затвор от една до пет години и с глоба от 500 лв. до 1500 лв. Но това не страска „почерпените“ шофьори, щом инцидентите се увеличават.

И така, в заключение, ще кажем: Пийте си, но само когато не шофирате, защото животът е най-важен, нали така?

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове