Еднополови бракове в Италия?

Италианският премиер заплаши дори с вот на доверие заради закон за хомосексуалните двойки

5/Италианският министър-председател Матео Ренци заплаши да поиска вот на доверие за правителството, за да преодолее съпротивата в парламента срещу закон за уреждане на гражданските съюзи на хомосексуалните двойки, предаде "Ройтерс", цитиран от "Политико"

"Намираме се на кръстопът и съм готов да поискам вот на доверие",

заяви Ренци на среща на лявоцентристката си "Демократическа партия".

Спорният законопроект, блокиран в парламента, би позволил на партньор в гей двойка да осинови биологичните деца на половинката си.

През 2015 г. Италия беше осъдена от Европейския съд за правата на човека заради липсата на правна уредба за еднополовите съюзи и на Рим се наложи да вземе мерки, за да направи съответните реформи.

Премиерът заяви, че това гей двойките да бъдат правно признати и със защитени права е толкова важно за него, колкото и останалите реформи, които е предприело правителството.

Законодателството беше блокирано в Сената, след като популистката партия Движение "5 Звезди", най-голямата партия в Италия в момента, възпрепятства неговото приемане.

Ако Ренци изгуби вота на доверие, съществува риск

правителството да изгуби подкрепата си и да бъдат проведени предсрочни избори.

Според проучванията на общественото мнение повечето от италианците подкрепят гражданските бракове на еднополовите двойки да бъдат легализирани,

но мнозинството в страната имат резерви относно разрешаването гей двойките да осиновяват деца.

Италия е единствената голяма западна европейска държава, която не признава нито гражданските партньорства, нито гей браковете.

Припомняме, че стотици хиляди италианци протестираха миналия месец срещу законопроекта, огромна демонстрация, проведена, подкрепена от църквата в Рим.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове