Ефектът на омега-3 върху бременноста

Ефектът на омега-3 върху бременноста - картинка 1

Избирайте качествено рибено масло, получено от плътта на рибата

Редовната консумация на мазна риба или прием на рибено масло през бременността може значително да намали риска от гестационен диабет, прееклампсия и преждевременно раждане, смята изследователски екип от Университета на Западна Австралия.

Преди време в научния свят се установи, че част от тези тежки усложнения на бременността се крият в налични възпалителни процеси в плацентата.

Противовъзпалителният ефект на рибните омега-3 отдавна е известен,

което и провокира учените за провеждането на експеримент. В него те изучават ефекта на полиненаситените мастни кисели върху нивата на резолвините и протектините, метаболити на рибните омега-3 мастни киселини, и някои ензими в плацентата.

При прием на рибено масло от самото начало на бременността се повишава нивото на противовъзпалителни липиди в плацентата, което според медиците допринася за по-доброто й функциониране. Това несъмнено има своя благоприятен ефект и за развитието на плода, се отбелязва в публикацията на сп. Journal of Lipid Research.

Вече неведнъж изследвания на различни научни екипи показаха,

че приемът на рибено масло от майката по време на кърмене действа положително на интелекта на бъдещото дете. Изследователи от Харвардския университет преди няма месец например доказаха, че резултатите от тестове на когнитивните способности и моторика на тригодишни деца, чиито майки в периода на кърмене са консумирали минимум две порции мазна риба седмично, са много по-високи.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове