Египет забрани Фейсбук

Египет забрани Фейсбук - картинка 1
Египет забрани Фейсбук - картинка 2

Северна Корея също

Египет е блокирал достъпа до услугата на Facebook Free Basics по проекта Internet.org, заради отказ на американската компания да позволи на правителството да шпионира потребители на социалната мрежа. Това съобщи агенция Reuters, като се позова на свои източници на информация, цитирани от "OffNews".

Услугата Free Basics беше пусната в Египет през октомври 2015 г. и беше насочена към клиенти с ниски доходи, което позволяваше на всеки с евтин компютър или смартфон да си създаде Facebook акаунт и да има достъп до ограничен набор от интернет услуги, без да плаща.

Достъпът до нея беше спрян на 30 декември 2015 г., а властите обясниха, че мобилният оператор Etisalat е имал само временно разрешение да предлага услугата. 

Двама души, които са били пряко въвлечени в преговорите между Facebook и египетското правителство, са казали пред агенцията, че услугата Free Basis е била спряна, защото от компанията са заявили, че не биха разрешили на правителството да наблюдава поведението на потребителите. Те са отказали да уточнят точно какъв тип достъп е поискало правителството.

Говорител на Facebook е отклонил молбата за коментар. Etisalat не са отговорили на запитването. Говорител на египетското министерство на комуникациите също е отказал да отговори конкретно на въпроса, а е изтъкнал други причини за спирането на Free Basics.

Услугата Free Basics е достъпна в 37 държави.

В Египет тя е била ползвана от 3 милиона души.

Междувременно,севернокорейските власти са блокирали достъпа до Facebook, YouTube и Twitter, сайтовете на радио "Гласът на Америка" и на южнокорейските медии, съобщи ТАСС.

Севернокорейското министерство на пощите и съобщенията е разпратило съответната заповед до националния мобилен оператор Koryolink и другите интернет доставчици. Целта е да бъде спряно разпространението на "лъжлива пропаганда, насочена срещу републиката" и да се блокират "сайтовете с информация от сексуален характер", се казва в изявление на ведомството. През последните месеци властите в КНДР блокираха чуждестранни сайтове, без да го обявяват официално.

Малцина жители на Северна Корея имат интернет, а и тези потребители имат достъп само до сайтове, регистрирани в страната. До неотдавна обаче чужденците, живеещи в комунистическата държава, имаха право свободно да сърфират из световната мрежа.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове