ЕК настоява да има свободно движение на сезонни работници

ЕК настоява да има свободно движение на сезонни работници - картинка 1

Само Франция и Германия приемат по около 500 000 мигрантски работници в земеделския сектор всяка година

Страните от ЕС трябва да разрешат на сезонни работници във ферми да пресичат граници. Това се отнася и за сферата на здравеопазването, както и за други важни работници, обяви Европейската комисия в нови кризисни препоръки, предаде „ИЮ Обзървър“, цитирана от БНР.

Само Франция и Германия приемат по около 500 000 мигрантски работници в земеделския сектор всяка година. А с приближаването на сезона фермерски асоциации в Европа заявяват, че местните работници няма да може да бъдат бързо наети в тази сфера, за да отговорят на нуждите.

Разбираемо е, че държавите членки са въвели контрол по вътрешните граници, за да ограничат разпространението на коронавируса, но е наложително работниците от критично значение да могат да стигат до местоназначението си без забавяне, посочва ЕК.

„Хиляди жени и мъже, които работят усилено за нашата сигурност и здраве и за да имаме храна на масата си, трябва да прекосяват границите на ЕС, за да отидат на работа. Наша колективна отговорност е да гарантираме те да не срещат спънки при движението си, като същевременно вземем всички възможни предпазни мерки за избягване на по-нататъшно разпространение на пандемията“, заяви Никола Шмит, еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове