ЕК настоява за ясни отговори от България за медиите, корупцията и главния прокурор

ЕК настоява за ясни отговори от България за медиите, корупцията и главния прокурор - картинка 1

Очаква се на 10 декември да се проведе виртуален дебат с българския парламент по препоръките в доклада за страната

Въпросът със собствеността и свободата на медиите в България е точно толкова важен, колкото и препоръките в правосъдието и ще настоявам за ясни отговори от българските власти, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред БНР.

Очаква се на 10 декември той да проведе виртуален дебат с българския парламент по препоръките в доклада за страната ни по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.

В интервю за БНР комисар Рейнедерс заяви, че ще държи да разбере как в плана за действие на правителството са задействани реформите, за които има отправени препоръки.

"Едно е да имаш план за действие, съвсем друго - да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример - за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност", посочи той.

"Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка за по-голяма прозрачност на собствеността на медиите, колкото е отдадено и в плана за действие в областта на правосъдието", допълни той.

Комисарят по правосъдието уточнява още, че ще бъде проведен разговор и за борбата с корупцията и за протестите в България.

"Не е достатъчно да има правна рамка, която да обяснява как ще се води борбата с корупцията и законодателство, в което се предвиждат органи и инстанции, натоварени с това. Трябва да се провери дали на практика има разследвания и, ако е необходимо, съдебно преследване", каза Рейндерс.

"Ние избрахме да третираме 4 стълба в доклада за върховенството на закона, които са еднакво важни. Независимостта на съдебната система е първият елемент от прилагането на върховенството на закона, защото ако искаме властите, гражданите или предприятията да се ръководят от законите, те трябва да имат достъп до независимо правосъдие. Но елементите корупция и медии са също толкова важни за нас. В доста страни членки има загриженост да се види до каква степен има реален капацитет за действие от страна на властите, които са отговорни за медиите, и да се провери дали те имат достатъчно ресурси".

"Знаете, тази забележка беше отправена и към България. Но най-силната забележка е как да се подсили прозрачността за собствеността на медиите. Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка, колкото и за плана за действие в областта на правосъдието", добави той.

"Ще продължим да наблягаме върху липсата на прозрачност за собствеността на медиите и върху необходимостта да се подсилят средствата за действие на властите, които са натоварени да следят за плурализма", посочи Дидие Рейндерс.

Той каза, че страна ни се наблюдава едновременно по механизма за сътрудничество и проверка и по новия хоризонтален механизъм.

До този момент не е взето решение кога ще приключи мониторингът върху България по механизма за сътрудничество и проверка, уточни еврокомисарят.

"Комисията трябва да проведе консултации с Европейския парламент и Съвета преди да реши какво да предприеме. Така че в момента няма конкретна дата. И ако разглеждаме нещата в съвсем конкретен план, механизмът все още присъства, паралелно имаме нов механизъм за върховенството на закона, който ще продължи при всички случаи - става дума за годишен цикъл".

Новият, постоянен механизъм за всички 27 страни членки по същността на своите инструменти не замества механизма за сътрудничество и проверка, допълни Дидие Рейндерс.

"Последният трябва да ни доведе до там, че един ден да кажем: "Реформите, които бяха поискани в момента на присъединяването, са осъществени в достатъчна степен, за да го отменим излезем от тази логика." Ако е така, при всички случаи ще продължим с годишния доклад за върховенството на закона, в т.ч. и в България."

Двойната система за проверка в момента не се отнася непременно за едни и същи теми, каза още Рейндерс.

"В доклада за върховенството на закона ние посочихме 4 глави - за независимостта, качеството и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията, плурализма и свободата на медиите и контрола и разделението на властите. В момента Комисията следи много внимателно дебатите, които се водят в България. Същото мога да кажа и за протестите, които показват, че има реално безпокойство сред хората за начина, по който усилията са насочени в борбата с корупцията. И колкото повече искания има за продължаване на реформите в правосъдието, в такава степен и борбата срещу корупцията ще е в основата на работата в рамките на механизма за сътрудничество и проверка."

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове