Екатерина Захариева: Поканата към Путин стои, отговор няма

Екатерина Захариева: Поканата към Путин стои, отговор няма - картинка 1

Либия нямало да задържа български кораби

Поканата, отправена от президента и премиера към Владимир Путин да посети България стои, но отговор няма, каза днес по bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя допълни, че при това положение няма как да каже дали такава визита ще има през тази година.

Според Захариева договорката между руския и сръбския президент Русия да инвестира в сръбското продължение на газопровода "Турски поток" е добро послание за България.

"От визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия нашата държава има интерес. Ние правим всичко възможно втората тръба на "Турски поток" да мине през България, Сърбия и Унгария. Добро беше посланието от срещата и мисля, че има много голям шанс това да се случи", заяви тя.

Министърът допълни, че българският стремеж е към максимално много източници на доставка на газ, защото така ще е по-малка цената му за българските потребители.

 

Въпреки че на никого не му се вярваше, че ще се стигне до Брекзит без сделка, България е подготвена за такъв сценарий, каза външният министър. Според нея работната група по Брекзит, създадена от правителството, постоянно обсъжда промяната в ситуацията. Захариева все пак не скри, че никой не може да каже какви ще са последиците от евентуален Брекзит без сделка.

Тя допълни, че още през декември е пратила писма до всички министри да се подготвят и за такъв сценарий. Според външния министър всички български граждани, които живеят във Великобритания към момента на настъпване на Брекзит, ще могат бързо да получат статут за постоянно пребиваване. Захариева каза още, че постоянно във Великобритания външно министерство организира информационни дни в различни градове, за да информира българите какво следва.

Като потенциален проблем от Брекзит тя посочи и този, че ако Великобритания не е част от ЕС, по закон там трябва да бъде намален броят на изборните секции при избори в България. Захариева обаче допълни, че ще бъде направен анализ на ситуацията и вероятно ще се стигне до вариант да се направи изключение за Великобритания.

В отговор на въпрос Захариева каза, че е получила уверение от представител на външното министерство на Либия, че страната няма намерение да арестува българския кораби заради спора за танкера "Бадр". "Правим всичко възможно този спор от частноправен характер да не повлияе на двустранните отношения", каза още външният министър.

Попитана за сделката със САЩ за F-16, Захариева увери, че до нея се е стигнало с абсолютно прозрачна процедура. Според нея при конкретните преговори за условията, които предстоят, България може да извоюва доста отстъпки. На критиките, че може би самолетите няма да се доставят в посочения срок, външният министър обяви: "Загубихме толкова много време, но е важно за парите, които ще дадем, да вземе възможно най-доброто."

В коментар за споровете покрай пакет "Мобилност" Захариева посочи, че решението приемането на документа да се отложи е най-доброто, което може да се постигне в момента. Според нея е по-добре, че последната дума ще има следващият европарламент.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове