Екипът на СЗО в Ухан докладва за неща, които никой още не е виждал

Екипът на СЗО в Ухан докладва за неща, които никой още не е виждал - картинка 1

Гърция е пред нов пълен локдаун

Екипът на СЗО, разследващ произхода на COVID-19 в китайския град Ухан, заяви тази, че е получил данни, "които никой не е виждал преди" и че не е изключил възможността вирусът, причиняващ пандемията, де „избягал“ от лаборатория, съобщава „Дойче Веле“, цитирана от БГНЕС.

„Виждаме нова информация и тя е добра, това е много ценен материал, който започва да ни помага да намерим правилните указания за този вирус“, каза д-р Питър Дашак, който е част от мисията на Световната здравна организация.

В интервю за британския новинарски сайт „Скай нюз“, Дашак споделя, че посещенията на място предлагат ценна информация, особено на пазара на морски дарове в Хуанан, където се появяват първите случаи на COVID-19. Ние сме на пазара, разглеждаме сами и задаваме въпроси, срещаме се с мениджърите на пазара, с продавачите, които са работили там, с хора в общността и им задаваме въпроси. Говорим с хора, които са събирали проби от почвата от пазара, които след това са били положителни “, обяснява Дашак. 

"Има малки улики, които откриваме тук и там, сред големи количества данни", подчерта той. "Те споделят с нас данни, които не бяхме виждали преди, които никой не беше виждал преди. Говорят ни открито за всички възможни пътища. Мисля, че всички членове на екипа биха казали, че вървим напред", добави ученият, и добавя, че всички теории за произхода на вируса, включително че той е излязъл от лаборатория в Китай, продължават да бъдат актуални. 

Мисията на СЗО е чувствителен въпрос за Китай, който отрича да е отговорен за избухването на пандемията през 2019 г. и отне повече от година, за да разреши посещението на международни експерти.

Журналистите проследиха екипа до съоръженията с висока степен на сигурност, но както при предишните посещения, имаше малко пряк достъп до членовете на екипа, които в Китай дадоха оскъдни подробности за дискусиите и посещенията си до момента.

Четиричасовото посещение в Института по вирусология беше "изключително важна среща с персонала" и "открита и откровена дискусия", каза Дашак в Туитър. Институтът в Ухан разполага с няколко лаборатории с висока степен на сигурност, където изследователите работят с коронавируси и има най-голямата колекция от щамове в Азия, с 1500 различни екземпляра, според уебсайта му.

- Заради настъпването на новите варианти на COVID-19 и увеличаването на новите случаи на заболели с коронавирус, гръцките власти обмислят сериозно затягане на мерките, съобщава гръцкото новинарско издание in.gr, цитирано от БНР

Напълно възможен сценарий е да училищата отново да бъдат затворени и да преминат към онлайн обучение, както и да се затворят магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост. Сред обсъжданите мерки е и в Атина вечерният час да започва в 18 часа, вместо в 21 часа, както е сега.

Изданието отбелязва, че решаващи ще са данните за кривата на заболеваемост през следващите 48 часа. 

Великобритания премина пика на сегашната вълна на пандемията, но броят на заразените все още е висок, заявиха здравните власти, цитиран от Би Ти Ви.

Според главния здравен експерт на страната – Крис Уити, броят на инфектираните, хоспитализираните и починалите намалява, но това все още не означава, че няма да има нов пик на заразата.

Премиерът Борис Джонсън приветства „колосалните“ усилия да бъдат ваксинирани 10 милиона души. По думите му обаче здравната система на страната все още е под натиск.

Премиерът изрази надежда, че училищата ще отворят от 8 март, тъй като ваксинациите доказват намаляване на смъртните случаи и на сериозни заболявания от главните щамове на коронавируса.

И въпреки че днес има известни признаци на надежда и броят на пациентите с COVID-19, които са в болница, започва да намалява за първи път от началото на новата вълна, нивото на зараза все още е тревожно високо. Благодарение на усилията им – най-колосалните в историята на Националната здравна служба, днес преминахме прага от 10 милион ваксинации в Обединеното кралство, включително на близо 90 на сто от хората над 75 години в Англия и всички подлежащи на имунизация хора в старческите домове“, заяви Джонсън.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове