Еколози питат къде е отишла баластрата от коритото на река Вит

Еколози питат къде е отишла баластрата от коритото на река Вит - картинка 1

Възможно ли е да е вложена незаконно в строежа на магистрала "Хемус"?

От областната управа в Ловеч заявяват за БНР, че вече имат проект за възстановяване на коритото на река Вит при Боаза, където се изгражда нов участък от АМ "Хемус". В края на 2019-а година се стигна до протести на местни хора и природозащитници заради незаконно, според тях, разкопаване и  разрушаване на речното корито. Институциите реагираха едва след гражданското недоволство.

"Проблемите се виждат на място, а не на документ", казва инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка".

От организацията са пуснали жалби по случая до главни дирекции "Околна среда", "Транспорт" и "Регионално развитие" в Европейската комисия и вече имат входящ номер.

По думите му големият въпрос е къде е отишла речната баластра от коритото на река Вит, което е изкопано за "почистване на коритото", както заявява областната управителка на Ловеч Ваня Събчева. 

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" инж. Куманов посочи, че са изкопани повече от 150 хил. кубика речна баластра.

Според него ДНСК трябва да отговори на въпроса откъде са дошли същите кубици баластра за насипа върху строежа на магистрала "Хемус"

Репортаж на Пламен Христов и интервю на Лора Търколева с инж. Димитър Куманов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове