Екоминистърът описа апокалипсис с язовирите, водна криза и водни бунтове

Екоминистърът описа апокалипсис с язовирите, водна криза и водни бунтове - картинка 1

ДПС и БСП поискаха незабавна оставка на правителството

Воден апокалипсис. С тези две думи може да се опише картината, обрисувана днес от парламентарната трибуна от министъра на екологията Емил Димитров - Ревизоро.

С дълга и пламенна реч Ревизоро описа състоянието на язовирите у нас, прогнозира водна криза и водни протести догодина, които по думите му - могат да доведат до три, а не два избора в изборната 2021-а. Ревизоро говори за престъпни действия и бездействие, за частни интереси, за политически натиск за взимане на решения по управлението на язовирите, в прав текст заяви, че водната криза в Перник е била скрита преди местния вот миналата година, прогнозира Перник 2 и за Бургас след 5-6 месеца. Обяви също така, че няма диалог между министерствата и държавата се управлявала от пиарите. Както и че управляващите се опитват да заобиколят воденото от него министерство при предложените изменения в закона за водите, с които се позволява на земеделските производители "да дупчат" земята за напояване с подпочвени води. Ревизоро не спести никому нищо - както на сегашното управление на ГЕРБ, така и на БСП и ДПС, като дори посочи, че всеки можел да се качва на главата на премиера Бойко Борисов и дори го "цензурират".

"Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате три вида избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове. Защото обезпечеността към днешна дата е 40-45%", обърна се министърът към депутатите.

И допълни:

"Защо съм дошъл при вас - за да ви помоля, не да ми носите кръста, а аз ще си го нося - да ви помоля да дойдете по двама представители от партия в МОСВ. Ще ви покажа всички карти, ще ви покажа и черните карти, които се крият",

А председателката на парламента Цвета Караянчева му благодари за участието и го отпрати.

В резултат от изказването му обаче реагираха БСП и ДПС. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска Караянчева да извика премиера Бойко Борисов, за да потвърди или отрече всичко казано от екоминистъра и ако потвърди - то незабавно да подаде оставката на правителството.

Оставака поиска и лидерката на левицата Корнелия Нинова.

От "Воля" пък се възползваха, за да се самоизтъкнат - само те не били лобирали за интереси във водния сектор - за разлика от описаните от министъра партии.

Специално място в речта си Димитров обърна на Бургас, където, известно е, се задава водна криза, подобна на пернишката. Той прогнозира, че тя ще настъпи до половин година. И атакува и регионалното министерство, и земеделското, и персонално кметът на морския град Димитър Николов. Цяло лято екоминистърът предупреждава за състоянието на язовир "Камчия", а днес допълни, че молел за един "тръбопровод" и... нищо.

"Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. България се управлява от пиарите! Министерство на земеделието храните и горите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството воюват помежду си!"

"Има решение на Министерския съвет, подписано от премиера, гласувано от всички министри, но някакъв си началник на кабинет в МЗХГ и един зам.-министър не дават документите, за да започне строителството. Цензурират премиера!" - продължи Ревизоро. И допълни, че въпреки десетките изпратени писма и свикани съвети, резултатът е "нула". 

"Няма забит един пирон! Ако има - посочете ми го! Лично аз ще го извадя! Един метър тръбопровод..."

А за Николов посочи:

"Особено място на зрител заема кметът на Бургас. В МОСВ имаме специално име за него..."

Не каза какво е специалното име, но иронизира като "гениални" идеите на кмета за станция за обезсоляване на морската вода или "ще правим нов язовир". По думите на министъра не е ясно къде ще се строи този язовир, може би в Натура 2000 зоните, като за целта първо трявало да напуснем Европейския съюз.

"Освен прочутата по "Нови Искър" кал, жителите и гостите на града (ако имат тогава такива все още), ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще чистим и ще пращаме на Бургас източена вода", продължи министърът и заяви в заключение:

"Ще се случи Перник 2."

И както спомена Перник, така и без никакви притеснения министърът обяви, че политически назначения и решения са източили язовир "Студена". "Покриха го преди изборите - идват избори, знаем", а вината е била стоварена върху екоминистерството (задържан и обвинен бе предшественикът на Емил Димитров - Нено Димов, б.р.). Ремонтът на язовира пък продължавал по-дълго от построяването му.

"Цял град знае, че им източиха язовира! След изборите кметицата (Вяра Церовска от ГЕРБ) се покри!", продължи Ревизоро.

Но с това темата "Перник" не приключи. По думите на министъра отново се "краде" вода по трасето.

"Щом се напълни язовирът, кражбите започнаха два пъти повече от преди!"

Разкритикува и сегашния кмет Станислав Владимиров (БСП). По думите му водопроводите все още не са узаконени. Димитров "молел" Владимиров за "софийския" да направи това - пак без резултат. След което министърът припомни за спора между двамата, при който Владимиров го заплаши със съд, а премиерът реши да играе ролята на арбитер и при едно от посещенията си в Пернишко, в компанията на кмета, препоръча на Ревизоро двамата да седнат да изпият по една ракия и да се разберат.

"Молих пернишкия кмет - той ще ме дава на съд. И по телевизията гледам как трябва да ходя да пия ракия и да го моля да го узакони...", вметна по повода Ревизоро.

"Отиваш при Борисов, криеш се зад гърба му и си пускаш водата за още 20 години...", допълни относно водната инфраструктура в района.

После министърът описа и стари грехове "на ДПС". Посочи, че яз. "Ястребино" заради община от 2000 души вече не е земеделски, а за питейни нужди, които са с приоритет. Описа и "каскада" от действия по спасяването на цялата верига от яз. Копринка" и "Жребчево" - за да има вода и за напояване, и за производство на електричество. "Копринка" и "Жребчево" бяха на мъртъв обем. Пускаме 5 милиона от "Копринка" към "Жребчево", пристигат 800 000", заяви и направи мрачна прогноза: че за производството на ток явно ще трябва да заменим водните централи с въглищата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове