Екзакта: ГЕРБ отново печели, ако изборите са днес

Екзакта: ГЕРБ отново печели, ако изборите са днес - картинка 1

Корнелия Нинова се възприема по-добре от Миков сред обществото

Според проучване на „Екзакта рисърч груп“,  ако изборите са днес, ГЕРБ печели с 24,3 процента, на второ място отново е БСП - 13, 2 процента, а ДПС ще получи  - 5, 7 на сто от гласовете на избирателите за РБ биха гласували 5, 5 на сто Патриотичният фронт би бил петата партия в този парламент с  4, 5% . Проучването е направено между 17 и 25 март сред 1000 пълнолетни лица.

Под чертата ще останат АБВ - 2, 6 на сто и "Атака" - 2, 5 процента.

Лека мобилизация на електората на БСП преди конгреса регистрират социолозите. Една трета от социалистите са на мнение, че БСП разширява влиянието си. Леко се свива подкрепата за лидера на БСП Михаил Миков. През март той е одобряван от 15 на сто от българите, за сметка на  февруари, когато одобрението към него е било 17 %. 

Основният опонент на Миков Корнелия Нинова стои по-добре от него сред хората като цяло с 21 на сто одобрение сред българите.

Корнелия Нинова е по-добре приемана отколкото Михаил Миков сред трудово-активните, високообразованите хора и сред жителите на столицата и на градовете-областни центрове. Въпреки трусовете в ДПС заявяващите се като неин електорат в момента възлизат на 5,7 на сто. Вторичният анализ показва, че около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Към момента потенциалът на партията на Лютви Местан остава неясен, а нагласите на хората могат да се тълкуват единствено като пожелателни в бъдеще време, уточняват социолозите. Няма значими промени в електоралната тежест на РБ и ПФ.

 

АБВ съхранява шансовете си за участие в нов парламент с резултат от 2, 6 на сто от имащите право на глас.

В полза на формацията работят и високите рейтинги на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.
Данните показват, че засега по-малки формации извън парламентарния формат не се намесват в надпреварата за следващ парламент, коментират от "Екзакта".

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове