Екзотичният Рай, който сме на път да загубим

Екзотичният Рай, който сме на път да загубим - картинка 1

Над 80 % от видовете, които обитават Мадагаскар, не се срещат никъде другаде

В продължение на милиони години този остров, четвърти по големина на планетата ни, е изолиран от всички останали на Земята – и еволюцията създава уникални растения и животни. Над 80 % от видовете, които обитават Мадагаскар, не се срещат никъде другаде.

madagaskar5

Често наричат Мадагаскар „червеният остров“, тъй като по-голямата част от него е покрита с латеритни почви, обагрени в червени нюанси.

Крайбрежието му е осеяно с лазурно сини лагуни, дюни, коралови рифове, ситен златист пясък. Високо в планините се издигат множество застинали вулкани. По склоновете се стичат реки, които образуват прагове и водопади. Идилична природа, прекрасни гледки, изключителни възможности за флората и фауната, които допринасят за уникалността на Мадагаскар. Живописната тропическа гора и причудливите скали привличат все по-голям поток от любопитни туристи, които искат да се докоснат до този Рай.

madagaskar2

madagaskar11

madagaskar17

madagaskar18

Резерватът „Цинги де Бемараха“, намиращ се в границите на острова, още през 1927 година е обявен за защитена зона, а през 1990 година е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. „Цинги де Бемараха“ грижливо пази каменна гора от варовикови кули. С различната си големина те образуват живописни каньони и ждрела в следствие на ерозията на дъждовните води.

madagaskar12madagaskar13

Мадагаскар е истински Рай на Земята. Мястото е повече от благодат за любителите на дивата природа. Местните жители и до днес съхраняват традициите и предизвикват интереса на туристите и гостите на острова.

madagaskar7

madagaskar8

madagaskar9

Не по-малко интересни са флората и фауната – ендемичните видове, които могат да бъдат видени само на Мадагаскар. Дори да не сте гледали анимационния едноименен блокбастър, то няма да се изненадате, че топ атракцията сред животните е лемурът.

madagaskar15

madagaskar4

madagaskar6

madagaskar14

madagaskar16

madagaskar16-1

Тази тенденция на изолация от външния свят обаче от няколко десетилетие насам е изместена от все по-засиления интерес към екзотиката на острова и все по-големия поток туристи.

Преди да се заселят хората и да започнат да експлоатират мястото, джунглата на Мадагаскар се е разпростирала на 300 000 кв. м. Днес от нея са останали едва 50 000 кв. м. Всичко това се дължи на обезлесяването и ако тази тенденция продължи, учените прогнозират, че до 35 години на острова няма да остане нищо. Затова Мадагаскар вече е на челните позиции в световните класации на изчезващите дестинации – един Рай, който сме на път да загубим…

madagaskar19

madagaskar19-1

madagaskar20

СНИМКИ: FRONTIEROFFICIAL

източник: Пътешественик.com

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове