Електрическа вилица създава солен вкус без кристалче сол

Електрическа вилица създава солен вкус без кристалче сол - картинка 1

Японски изобретатели намериха начин да симулират усещане за соленост

Солта може и да прави храната по-вкусна, но когато се прекалява с натриевия хлорид, рано или късно кръвното налягане се повишава, което е много по-сериозен проблем от безвкусното ядене. Японски изследователи обаче са на път да направят революция в това отношение, със своя прототип за

електрическа вилица, която използва токови импулси, за да симулира вкуса на сол.

Вилицата използва батерии, за да произвежда минимално количество ток, който стимулира вкусовите рецептори в устата, пише idg.bg. Всъщност, именно електричеството, а не храната, е нещото, което активира тези сетивата. В случая, върхът и дръжката на вилицата служат за електроди, а допирът до езика затваря веригата и създава соления вкус.

Прототипът на устройството е създаден от Хироми Накамура от "Рекимото Лаб" в Токийския университет.

Идеята за новия вид прибор, чието изработване е струвало само 20 долара, се основава на факта, че човешкият език усеща солен или кисел вкус при стимулация с ток.

Все още не е разработено водоустойчиво подобрение на прототипа, който работи на батерии и издържа до 6 часа без зареждане.

Устройството има три степени на напрежение,

които позволяват регулиране на соленото усещане в зависимост от личните предпочитания, възрастта и медицинското състояние на човека. Понякога, импулсите от вилицата биха могли да оставят неприятен метален вкус, затова има още какво да се желае от нея, но вече има концепция, която се нуждае от съвсем малко усъвършенстване.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове