Електронно правителство ли? Не, благодаря.

Електронно правителство ли? Не, благодаря. - картинка 1

Вече повече от десетилетие управляващите правят и невъзможното, за да осуетят идеята за бърза, качествена и некорумпирана администрация. Да не говорим за дистанционно гласуване

9/ Възможността за ефективно електронно правителство и за електронно гласуване е поставена под въпрос, след като по предложение на ГЕРБ вътрешната комисия в парламента отхвърли текстове в Закона за електронна идентификация. За това предупреди съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Реформаторите поискаха среща с ГЕРБ, на която ще настояват електронният чип да бъде въведен в личната карта, а не в отделен документ, както настоя председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов. Според десните това е най-сигурният вариант за запазването на данните на гражданите, възприет в Европейския съюз. По този начин ще се даде възможност и за лесно електронно гласуване и държавни онлайн услуги.

В името на закона

Вчера на второ четене Цветанов е предложил да отпаднат два от параграфите в Закона за електронната идентификация, които предвиждат промяна в Закона за българските лични документи, така че да могат да се издават лични карти и други лични документи с електронен чип и по-конкретно – да се издава електронна лична карта. Реформаторите настояват тези текстове да останат, за да не се блокира електронното правителство.

На практика, ако се приемат предложенията на ГЕРБ, кабинетът няма да може да изпълни обещанието си за въвеждане на електронно гласуване.

Което не е кой знае каква изненада. И много прилича на историята с прословутия антикорупционен закон на Меглена Кунева, който беше приет от правителството и бламиран от парламента. Шумна до пропаганда демонстрация на желание, но без намеренията то да стане факт.

Иначе Цветанов е обяснил на колегите си във вътрешната комисия, че ГЕРБ в никакъв случай не са против електронната идентификация, но искат тя да съответства на българското законодателство. Те впрочем и с подобни мотиви спряха и търга за избор на фирма, която да изработи новите лични карти.

Ако приетото вчера предложение на ГЕРБ остане така и при гласуването в зала, парламентът ще стъпче с фелдфебелски ботуши волята на близо 2 млн. българи, които поискаха електронно гласуване.

Защо обществото настоява за това?

Главно заради очакването електронният вот да повиши избирателната активност - най-вече заради очакването във вота да участват по-активно българите извън страната. Тук обаче рискът да се наруши тайната на вота, ако системата за идентификация не е достатъчно надеждна, може да се превърне в предимство за политиците – тоест ако има възможност данните от електронното гласуване все пак да бъдат манипулирани, защо това да не е в полза на една или друга партия?


Един от сериозните козове за партии като Реформаторите в случая е, че с улесняването на възможността за гласуване на българите от чужбина – около 78 хиляди гласа общо за всички партии без ДПС, относителната тежест на мобилизирания вот от около 50 000 гласа от Турция за ДПС ще намалее. Това обаче не може да се приеме като стопроцентово предимство, защото в последните години броят на манипулациите расте главоломно, сигнали за платен вот има срещу всички партии, а последните избори оставиха и усещането за огромна подмяна на вота, при това в полза на управляващите.

Така че, с цялата условност и риск от фалшификация, ако се направи както трябва, електронното гласуване, ще попречи в голяма степен на смяната на чували и фалшифицирането на протоколи. А електронното правителство – например да се кандидатства по електронен път за обществени поръчки и държавните услуги да се извършват без пряк контакт с чиновника – ще намали драстично възможностите за корупция. Обаче ще намали и нуждата от назначаване на чиновническа армия от братовчеди без умения и квалификация, а това вече е сериозен проблем. За 15 години никой не се осмели, така че защо да очакваме, че точно ГЕРБ ще го направи?

Може да не е електронно, но пък ще е задължително

Днес обаче след прегласуване със 121 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване. Промените са по предложение на Патриотичния фронт и предвиждат глоби за нежелаещите да упражнят правото си на глас.

Едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат наказания.
Очаквано идеята за задължително гласуване срещна най-голям отпор от депутатите на ДПС, които обещаха да го атакуват в Конституционния съд. Точно техните избиратели са най-дисциплинирани, и ако някой губи от повишаването на избирателната активност, това е именно движението.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове