Електронното преброяване започва - поне официално

Електронното преброяване започва - поне официално - картинка 1

Сайтът на цензуса в момента е претоварен, имаме 10 дни да го направим онлайн

Националното преброяване на населението започна тази нощ в 00,00 ч, обяви Националният статистически институт - засега онлайн, в сайта e-census2021.bg.

Кампанията по национален цензус се прави в целия Европейски съюз, а в първите й десет дни - от днес, 7 септември, до 17 септември, тя ще се осъществява само онлайн. До 24,00 ч на 17 септември всеки български гражданин има възможност да попълни електронната преброителна карта. 

След този период започва преброяването на живо с посещения у дома - от 8 ч на 18 септември до 20 ч на 3 октомври. Преброяването е задължително, отказалите да участват в него ще бъдат глобени със 160 лв.

Налице са проблеми от първите часове на преброяването днес - сайтът е претоварен. За момента обаче влизането в него е възможно, просто изключително бавно.

"Осигурили сме максимален капацитет, за да могат много на брой хора да се преброяват едновременно, но разбира се, винаги могат да се случат ситуации, така че да се наложи някой да изчака и да намери доброто време, в което да се преброи", коментира шефът на НСИ Сергей Цветарски.

Стана ясно, че още в първите часове на деня е имало и хакерска атака.

"Има хакерска атака в момента, която е причина за ограничаване на част от ресурса, за да бъде преодоляна тази атака", съобщиха от НСИ. "Ние очакваме такива подобни атаки и сме взели мерки. Тази атака е един добър тест за системата за сигурност, която сме изградили. Най-вероятно такива атаки дори не са и злонамерени, а една възможност някой да си покаже възможностите да пребори такива системи"

За момента няколко хиляди души, повече от половината столичани, вече са се преброили, обяви той пред БНР.

Как да се преброим онлайн

Преди да можем да попълнил електронната преброителна карта, трябва да се регистрираме като физическо лице тук.

За целта ни е нужен валиден български документ за самоличност. Въвеждаме неговия номер, датата на издаване, името и фамилията си, ЕГН, парола, валиден имейл адрес и телефон. 

Тези данни не се съхраняват в НСИ, а само се проверяват от МВР. Регистрацията трябва да бъде потвърдена до 2 часа на имейл, за да бъде валидна, иначе трябва да бъде въведена наново. В момента потвърждението за регистрацията също пристига със забавяне - сървърите на НСИ видно са претоварени.

След като то пристигне, влизаме в системата с потребителското име и парола тук. Няма ограничение колко време попълваме картата, но тя зарежда бавно и се запазва бавно, а на всеки 30 минути неактивност сайтът ни изхвърля и трябва да влезем отново. Ако данните не са запазени, или сайтът блокира поради претоварване, може да се наложи да попълваме отново. Това НСИ счита за форсмажорни обстоятелства, за които не носи отговорност.

При такива случаи препоръката на специалистите по онлайн мрежи е да изкачаме за момент късно вечер, когато няма толкова трафик към даден сайт.

Важно е при попълване на електронната карта да запазим уникалния 15-цифрен код. Той ще ни позволи да избегнем срещи с преброителите след 17 септември - както е традиционно в България, те няма да имат информация дали сме се преброили електронно и ще ни потърсят и у дома. Бележка с уникалния ни код на вратата ще ги отпрати без среща лице в лице.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове