Емил Хърсев: Програмата по превъоръжаване е абсолютно изпълнима

Емил Хърсев: Програмата по превъоръжаване е абсолютно изпълнима - картинка 1

Финансовият експерт прогнозира, че повишаването на минималната работна заплата ще повлияе върху ефективността на бизнеса

Вчера стана ясно, че министерството на финансите е внесло средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 г. като проект за решение на Министерски съвет. В документа се залага, по-нисък дефицит за 2016г. отколкото бе прогнозирано при гласуването на бюджета. Министерството на финансите очаква също растеж от 2,7% чак през 2019 г. напук на желанието на премиера Борисов, тази година да завършим с над 3% растеж на БВП.

За да коментира намеренията на правителството и шансовете те да се изпълнят, потърсихме финансовият експерт Емил Хърсев. Ето какво ни сподели той:

Преизпълнение на приходите, а в същото време дефицит. Бихте ли обяснили как е възможен този парадокс?

Това не е парадокс. Когато говорим за изпълнение и неизпълнение, въпросът е каква е базата. Когато някой си е планирал нещо, той може да го изпълни, да не го изпълни или да го преизпълни. Въпрос на планиране. Същото е и по отношение на разходите. Ако ние планираме да имаме, да речем 15 млрд. лева разходи и 12 млрд. лева приходи, тоест планираме да имаме 3 млрд. дефицити. Ако случайно вземем да преизпълним плана за приходите с 2 млрд., пак ще се окаже, че сме на дефицит, макар че има огромно преизпълнение. Ето ви една проста схема, която обяснява този случай.

Предвижда се замразяване на приходите като процент от БВП, а в същото време правителството одобрява програма за превъоръжаване на стойност 2,4 млрд. лева. От къде ще дойдат тези пари?

Сметката е съвършено елементарна. Замразяването на дела на приходите като процент от БВП е чисто пожелателно, но Брутния вътрешен продукт расте, както забелязвате. Следователно, макар и „замразени“ спрямо БВП на страната, тези бюджетни приходи растат и съответната бюджетна програма има от къде да се финансира. Разбира се, става въпрос за съпоставими периоди. Тази програма въобще не е за една година. Ако я сметнем в съпоставими периоди, тя ще се окаже абсолютно изпълнима и в рамките на сегашния бюджет.

В последната година станахме свидетели на ударно увеличение на минималната работна заплата. Предвижда се и още едно такова в началото на 2017 г. Ще повлияе ли това на намаляващата безработица?

Не мисля, че ще повлияе особено сериозно върху безработицата. Ръстът на минималната заплата, ще повлияе върху ефективността на бизнеса в България. Изобщо тази надпревара на заплатите трябва да спре, защото забелязваме, че средните заплати в Европа намаляват и този комунизъм със заплатите просто трябва да бъде обуздан в един момент. Така, че не знам кой какво предвижда, но според мен в България трудът отдавна е едно твърде скъпо удоволствие. Това вече пречи на развитието на страната.

За поредна година завършваме с дефлация. На какво се дължи това и как държавата може да повлияе на този показател?

Отзад напред, никак не може да повлияе. Дължи се на депресията в която се намира световната икономика. Ако някой знае как да се оправи с този процес ще вземе Нобелова награда за икономика.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове