Енергийният министър спря поръчка за 30 млн.лв

По нареждане на Б.Б, спечелена от свързваната с Пеевски фирма "Водстрой 98"

4/ След възложена от Бойко Борисов проверка, енергийният министър Теменужка Петкова разпореди прекратяване на поръчката на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 на стойност близо 30 милиона лева, спечелена от свързваната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98", съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
За тези пари бе предвидено проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите ѝ обекти
Предметът на договора включва - външна физическа ограда, главен команден и контролен център, преустройство на административни офиси и други. 

Поръчката е стартирана през юни 2014 г. без обявена прогнозна стойност. Въз основа на нея е сключено рамково споразумение, в което също липсва прогнозна стойност, което е предпоставка за възлагането на дейности без лимит.
На 28 януари 2016 г. е сключен договор по рамковото споразумение на стойност 29 280 900 лв. без ДДС. ТЕЦ 2 реализира загуба за 2015 г. и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти. 

В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано. Агенцията за държавна финансова инспекция в момента извършва проверка в държавното дружество. Обект на проверка е и законосъобразността на проведената през юни 2014 г. поръчка.

Обществената поръчка е за срок от 4 години. Началото на обществената поръчка е поставено от кабинета "Орешарски", но незнайно защо започва да се изпълнява сега, пишат Офнюз.

През последните седмици премиерът спря няколко големи обществени поръчки, сред които за строителството на автомагистрала „Хемус” – Лот 1 и Лот 2, както и поръчката за изработване на лични документи.

Сагата с поръчките върви с пълна сила! Очакваме следващата.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове