ЕНП номинира Олег Сенцов за наградата „Сахаров“

ЕНП номинира Олег Сенцов за наградата „Сахаров“ - картинка 1

Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент номинира гладуващия украински режисьор Олег Сенцов за наградата "Андрей Сахаров", предаде Дойче веле.Сенцов, който беше осъден незаконно на лишаване от свобода в Русия, обяви безсрочна гладна стачка с искане да бъдат освободени от руск…

Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент номинира гладуващия украински режисьор Олег Сенцов за наградата "Андрей Сахаров", предаде Дойче веле.

Сенцов, който беше осъден незаконно на лишаване от свобода в Русия, обяви безсрочна гладна стачка с искане да бъдат освободени от руските затвори всички украински политически затворници. Състоянието му е критично.

Номинацията беше обявена в профила на групата на ЕНП в Туитър.

Наградата "За свобода на мисълта", носеща името на руския физик Андрей Сахаров - дисидент и правозащитник, беше учредена от ЕП през 1988 г. Тя се присъжда на личности и обществени организации с принос в защитата на човешките права и основните свободи.

Припомняме, Сенцов обяви безсрочна гладна стачка на 14 май.

По думите на адвоката му, Дмитрий Динзе, той бавно гасне - в организма му са настъпили дегенеративни изменения, засегнати са сърдечно-съдовата система, бъбреците, черният дроб. Тези процеси бяха забавени, след като в колонията започнаха да го поддържат с вливания, но той продължава да отказва храна и кризата не може да бъде предотвратена.
Организмът му вече страда от кислороден глад.

Динзе съобщи, че в колонията се опитват да пречупят Сенцов, за да спре протеста си - казват му, че вече никой не се интересува от него и че няма шанс да бъде освободен в рамките на размяна на затворници между Русия и Украйна.

В действителност не спира подкрепата на международната общност за Сенцов, както и апелите той да бъде освободен. 

Освен за наградата "Сахаров", той беше номиниран и за Нобелова награда за мир.

Сестрата на режисьора - Наталия Каплан, съобщи, че той е написал завещанието си, тъй като вече усеща, че съзнанието му започва да се замъглява.

 

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове