Ердоган се обиди на Обама

Ердоган се обиди на Обама - картинка 1
Ердоган се обиди на Обама - картинка 2
Ердоган се обиди на Обама - картинка 3

Аз ли съм ваш партньор или кюрдите, попитал турския президент

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че е приел като обида критиката на американския президент Барак Обама по отношение на свободата на пресата в Турция. Той изразил тъга, че коментарите са направени зад гърба му, съобщава „Франс прес”.

„Натъжен съм, че такива коментари бяха направени в мое отсъствие”,

каза той пред турски репортери във Вашингтон по време на няколкодневна обиколка в САЩ. Тези въпроси не бяха повдигнати по време на разговорите ни с Обама, добави той.

"Той не говори за тези неща пред мен. На последните телефонни разговори ние обсъждахме други много по-полезни неща от свободата на пресата", изтъкна Ердоган, цитиран от турски медии.

Обама, който проведе среща при закрити врата с Ердоган във Вашингтон в четвъртък, обяви в петък, че „не е тайна”, че е обезпокоен от „някои тенденции” в Турция.

„Мисля, че подходът, който те са приели към пресата е нещо, което може да тласне Турция надолу по път, който би бил много проблемен”, изтъкна американският президент.

От думите на Барак Обама стана ясно, че той „директно” е изразил тези съображения пред турския си колега.

Ердоган обаче отговори, че по време на срещи във Вашингтон е уверил, че има свобода на пресата в Турция, подчертавайки, че в турски публикации е наричан „крадец” и „убиец”, но не са предприети мерки.

"Все още съществуват тези публикации, които включват тези обиди. Ако е истина, че в Турция има диктатура, то как може тези неща да бъдат публикувани. Такива обиди и заплахи не се позволяват на Запад. Ако Обама беше повдигнал тези казуси (за свободата на пресата) по време на разговорите, щях да му кажа това", подчерта още турският лидер.

Освен свободата на словото, проблемна тема между двамата се оказа и кюрдксия проблем.

"Вашингтон трябва да избере между Турция и Кюрдската демократична обединена партия като свой партньор", заяви турският президент, цитиран от „Франс прес” и „Асошиейтед прес”.
Той е ядосан от посещение на официални лица в северен сирийски град, който е под контрола на кюрдските сили.
„Как можем да ви се доверим”, попита Ердоган.

„Аз ли съм вашият партньор или терористите в Кобани”,

пита още той.
Коментарът на турския президент идва, след като високопоставеният американски дипломат Брет Макгърк се срещна с членове на Сирийската Обединена демократична партия в града миналата седмица.


Военното крило на партията, подпомагано от водената от САЩ коалиция, изтика терористите от „Ислямска държава” от Кобани преди година.
Анкара обвинява партията, че е съюзник на незаконната турска Кюрдска работническа партия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове