Ердоган взе управлението на партията на "ръчна"

Ердоган взе управлението на партията на "ръчна" - картинка 1

Турция се дави в лоши дългове

Определена е датата за извънредния конгрес на упрравляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, на който нейният лидер Ахмет Давутоглу ще сдаде поста. Конгресъс ще се състои на 28 май тази година. На форума ще бъде избран новият лидер на ПСР, който ще наследи Давутоглу и на премиерския пост.

Близки до ПСР анализатори посочват като възможни кандидати за лидерския пост Бинали Йълдъръм - министър на транспорта,

морската администрация и съобщенията, Бекир Боздаг - министър на правосъдието, Берат Албайрак -
министър на енергетиката. Последният има най-големи шансове, тъй като е зет на Ердоган, посочват още анализаторите.
Разривът между президента Реджеп Тайип Ердоган и Давутоглу, за какъвто упорито се говореше от известно време, разтърси турската политика.

В речта си преди няколко дни Ердоган подсказа, че Давутоглу действа на своя глава и изрази неодобрение.

А като е известно, че Ердоган не прощава, нито забравя, разривът се очакваше почти със сигурност.
Според едни анализатори досега няма такъв случай в историята на турската република - действащ президент да отстрани премиера си.
Според анализатора Мурат Йеткин де факто в Турция започна началото на президентското управление на Ердоган.
Ето и някои от причините, които се посочва,че са довели до разрива между президента и премиера.
Началото бе, когато началникът на разузнаването Хакан Фидан под давление на Давутоглу се кандидатира за депутат. Ердоган остро се обяви против и той се принуди да я изтегли.

Последва включването в листите на ЦК на ПСР на имена близки до Давутоглу,

на което Ердоган също се противопостави. Той дори зачеркна тези имена и Давутоглу нямаше начин да реагира. Така се увеличиха недоброжелателите на Давутоглу в ПСР, между които на първо място е крилото, водено от Бинали Йълдъръм.
Различията между двамата лидери са се проявили при изготвянето на пакета за прозрачност в обществените дейности.

Давутоглу настоял всички ръководни личности в ПСР да декларират доходи, но Ердоган се противопостави и пакетът бе отменен.
Смята се,че най-сериозният проблем между двамата е бил по въпроса за преминаването към президентска система, който Ердоган иска да въведе. Известно бе, че Давутоглу, без да го демонстрира, е против президентската система, тъй като при това положение няма да има място за него.

След години на растеж на кредите и на вътрешното потребление, лошите кредити и фалити в Турция са във възход.

През първото десетилетие на мандата, партията ПСР основана от президента Ердоган, изгради своята репутация на разширяването на националното богатство, рязкото увеличение на приходите, строеж на пътища, болници и нови летища. Сега Ердоган е изправен пред евентуална промяна в парламентарната система, които биха могли да отидат на референдум, и той не може да разчита, че икономически просперитет, ще му донесе гласове.

През 2016 г. се очаква турският икономически растеж да се забави до 3.5%. Според Световната банка, тази цифра е много по-ниска растеж в двуцифрени проценти в началото на управление на партията. Тази година низ от бомбени атентати и безредици в кюрдския регион и големи градове на свой ред доведе до спад в туризма.

Експлозия на лоши дългове

Чуждестранните инвеститори са загрижени, а банките не са склонни да отпуснкат кредити - те оказват натиск върху компаниите, които са в дълг. Досега 240 фирми търсят временна закрила от кредиторите.

По-малките фирми, представляващи двигател на растежа на страната в продължение на много години,

също трудно се справят с положението, след като правителството увеличи минималната работна заплата с 30%. Според института TEPAV научните изследвания, и броя на служителите се срина през януари до 379 000, а две трети от съкращенията идват от малкия и среден бизнес.

Според регулатора в Турция, през първото тримесечие на 2016 г. процентът на неплатените заеми се увеличи до 3,3% от 2,8%, в сравнение с година по-рано. Най-големият скок на лошите кредити идва от малки и средни предприятия.

Някои банкери и анализатори смятат, че реалният процент на лошите кредити може да бъде двоен,

тъй като банките продават някои от лошите кредити или предлагат структурни промени на заемите, като удължаване на падежа, което ги вади от списъка с лоши дългове.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове