ЕС финансира програма за приемането на един милион мигранти от Турция

ЕС финансира програма за приемането на един милион мигранти от Турция - картинка 1

Еврокомисарят определи това като "сериозно предизвикателство"

Европейският съюз финансира настаняването на един милион мигранти в Турция, съобщи днес европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от ТАСС.

Еврокомисарят говори на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.
"ЕС започна да финансира проект по приемането в Турция на един милион бежанци", заяви Аврамопулос, като добави, че страната вече е приела "300 преместени от евросъюза мигранти".
Еврокомисарят призна, че реализирането на положенията в споразумението между ЕС и Турция е "сериозно предизвикателство".

От европейска страна се полагат големи усилия във финансовата и логистична област, за да се създадат условия за изпълнението на договореностите, посочи той.
С Турция се водят също разговори за предоставяне от нейна страна на гаранции за осигуряването на безопасността на мигрантите в тази страна - сирийци и други, поискали право на убежище, каза още Аврамопулос.

По думите на европейския комисар ЕС трябва из основи да преразгледа системата си за предоставяне на убежище, която според него "към момента е изключително несъвършена". Той се застъпи също за "създаване на коридори за легален достъп на мигрантите в Европа".

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове