ЕС: Гответе се за всичко. Дори за Brexit без споразумение

ЕС: Гответе се за всичко. Дори за Brexit без споразумение - картинка 1

Урсула фон дер Лайен напусна Европейския съвет заради заразен с COVID-19 сътрудник

Европейският съвет призовава всички страни членки на ЕС, евроинституциите и заинтересованите срани да засилят работата по подготовката и готовността си на всички равнища за всички възможни варианти, включително такъв без споразумение с Великобритания.

Най-вече Еврокомисията трябва да обмисли навреме едностранни и ограничени във времето извънредни мерки, които да са в интерес на ЕС.

Това се казва в приетите днес заключения на Европейския съвет за „Брекзит“. Едно от темите на срещата на върха са бъдещите отношения между Съюза и Обединеното клалство след края на преходния период, който изтича на 31 декември.

 

На Съвета „Общи въпроси“ преди два дни стана ясно, че преговорите между Брюксел и Лондон са в критичен етап.

„Нашите позиции са били кристално ясни от първия ден на тези преговори. Ако искате достъп до нашия пазар от 450 милиона души, трябва да има равнопоставеност, както и свободна и честна конкуренция, заяи на пресконференция главният европейски преговарящ Мишел Барние.

Той допълни, че утре ще разговаря с британсккие си колега Дейвид Фрост, а идната седмица ще бъде на визита в Лондон.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел даде следния пример:

„Ако Обединеното кралство произвежда коли, без да зачита нашите стандарти и с подкрепата на значителни субсидии, как можем да си представим, че ще има достъп до нашия пазар без мита и квоти? Това ще бъде нечестно и ще постави на риск стотици хиляди работни места.“

И Барние, и Мишел посочиха, че освен по отношение на равнопоставеността основните различия остават в рибарството и управлението.

 

Главна тема на Съвета ще бъдат климатичните промени. Те ще бъдат обсъждани на вечерята на ръководителите на страните членки.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи в Туитър, че напуска днешното заседание на, след като е научила, че нейн сътрудник е дал тази сутрин положителна проба за COVID-19.

„Моето изследване е отрицателно, но като предпазна мярка напускам заседанието. Ще бъда в самоизолация“, уточнява тя.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове