ЕС иска независимо разследване откъде е дошъл коронавирусът

ЕС иска независимо разследване откъде е дошъл коронавирусът - картинка 1

САЩ отдавна приемат версията, че коронавирусът е дошъл от лаборатория

ЕС ще подкрепи предложение за извършване на независимо научно разследване за произхода на пандемията от коронавирус.

Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешната видеоконференция на европейските министри на отбраната, съобщава БТА.

Борел изрази съмнение в твърденията, че заразата е тръгнала от рибен пазар в Китай.

Той уточни, че никой към момента не може да каже със сигурност откъде е тръгнала заразата.

Засега не сме обсъждали подробно опасностите от биологична война. Това не е на дневен ред и слава Богу, заяви още върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Той прогнозира, че всички развиващи се страни ще бъдат ударени от кризата заради коронавируса - опасността се отнася за държави от Близкия изток, Латинска Америка и Африка, където може да се очакват тревожни последици и политически сътресения.

Борел съобщи, че на днешната видеоконференция на министрите на отбраната от ЕС е била обсъдена нуждата за осигуряване на повече възможности военните да помагат на цивилните сили в условията на епидемия.

 

Той добави, че е обсъден и въпросът с дезинформацията и хибридните действия, свързани с Ковид-19. 

САЩ отдавна приемат версията, че коронавирусът е дошъл от лаборатория.

Има значителен брой доказателства, че коронавирусът - източник на пандемията, е дошъл от лаборатория в китайския град Ухан, заяви на 3 май държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Според ръководителя на американската дипломация може "с висока степен на сигурност" да се твърди, че вирусът е дошъл от лаборатория в Ухан, където е изследвано присъствието му при животни.

Държавният секретар обаче подчерта, че са доверява на заключението на американските разузнавателни служби, че коронавирусът не е създаден изкуствено.

Не забравяйте, че Китай и преди е заразявал света, и преди са имали лаборатории, които не отговарят на стандартите. Не за първи път светът се среща с вируси заради гафове в китайска лаборатория, отбеляза Помпео.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове