ЕС иска обяснение от Орбан защо Унгария дава убежище на Груевски

ЕС иска обяснение от Орбан защо Унгария дава убежище на Груевски - картинка 1

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да предложи "добро обяснение" за решението на страната си да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер, коментира Йоханес Хан в Туитър.Никола Груевски, който напусна Македония, след като бе осъден на две години затвор по обвинения в корупция…

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да предложи "добро обяснение" за решението на страната си да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер, коментира Йоханес Хан в Туитър.

Никола Груевски, който напусна Македония, след като бе осъден на две години затвор по обвинения в корупция, заяви вчера, че е получил политическо убежище в Унгария.

 

 Еврокомисарят Хан отговарящ за преговорите за разширяването на ЕС, коментира, че е видял информацията за предоставяне на убежище в Унгария, която е член на ЕС. "Ако се потвърди, очаквам добро обяснение на основанията от Виктор Орбан", пише Хан.

"Върховенството на закона остава основен принцип както за държавите-членки, така и за кандидатите за присъединяване. То е от решаващо значение за доверието в Европа. Изненадващо, че Унгария подкрепя членството на Македония в ЕС, но явно не я счита за безопасна", допълва Хан.

На 14 ноември Европейската комисия отказва да коментира информацията, че бившият македонски премиер Никола Груевски е подал молба за убежище в Унгария, като обяснява, че върховенството на закона е основният принцип на Европа.

"Върховенството на правото е основен принцип на ЕС както за страните членки, така и за страните кандидатки. Очакваме всички страни да се придържат строго към правилата. Това е съдебна процедура, която не бива да се политизира", обясни тогава ЕК.

 

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове