ЕС обсъжда да прати ли войски в Либия

ЕС обсъжда да прати ли войски в Либия - картинка 1

Само посредничество на ООН ще прекрати кризта

Съвет „Външни работи“ на ЕС ще обсъди днес възможността за изпращане на войски в Либия след взетите вчера решения на конференцията в Берлин.

Това заяви днес преди началото на заседанието на Съвета върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. От българска страна участва външният министър Екатерина Захариева.

 

Борел обяви, че вчера е бил добър ден и че са били създадени добри условия за постигането на политическо решение в Либия. Според дипломат номер 1 на Европа външните министри от ЕС разполагат с няколко възможности, за да помогнат на арабската страна. Но за да има действителен напредък, спазването на оръжейното ембарго и на постигнатото прекратяване на огъня трябва да се следи постоянно.

 

Същевременно късно снощи, след края на конференцията в Берлин, бе разпространено съвместно изявление на Борел и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Като Европейски съюз потвърждаваме, че единственото устойчиво решение на кризата в Либия е чрез посредничество под егидата на ООН, който да постави на първо място нуждите на либийския народ. Само оглавяван от Либия политически процес може да прекрати конфликта и да доведе до дълготраен мир, се казва в изявлението.

Европа подкрепя единството, суверенитета и териториалната цялост на Либия в интерес на регионалната стабилност и благоденствие.

В Берлин е направена първата стъпка, но има още да се свърши много работа, обобщава документът.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове