ЕС одобри нова военноморска операция край Либия

ЕС одобри нова военноморска операция край Либия - картинка 1

Външните министри от ЕС одобриха нова военноморска операция край Либия, чиято основна задача ще е да следи за спазване на военното ембарго на ООН.В понеделник решението беше взето единодушно в Брюксел, като се очаква до 12 март да е готов и мандатът на операцията.Първият дипломат на ЕС Жозеп Бор…

Външните министри от ЕС одобриха нова военноморска операция край Либия, чиято основна задача ще е да следи за спазване на военното ембарго на ООН.

В понеделник решението беше взето единодушно в Брюксел, като се очаква до 12 март да е готов и мандатът на операцията.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че предстои да бъде уточнен броят на военните кораби, които ще патрулират в международните води в близост до източното крайбрежие на Либия.

За разлика от военноморската операция "София", която ще бъде прекратена на 20 март, новата ще има по-тясна зона за действие като няма да обхваща цялото протежение на морската граница на Либия, а само източната ѝ част, където по думите на Борел, е съсредоточен незаконният трафик на оръжие. Районът е под контрола на бунтовниците на ген. Мустафа Хафтар, който оспорва властта на международно признатото правителство на Файез Сарадж в Триполи.

 

От корабите ще се ръководи и наблюдение на възуха. Предвижда се и мониторинг чрез сателити. Борел заяви, че има идеи как да се контролира трафика на оръжие и по сухопътната граница между Египет и Либия, но ЕС засега няма да контролира тези доставки, а ще се концентрира върху най-големите пратки, доставяни по море.

През януари в Берлин членовете на Съвета за сигурност на ООН и основните враждуващи групировки в Либия се разбраха за спазване на оръжейното ембарго и за сключване на трайно примирие.

"Имаме многобройни свидетелства за нарушения на ембаргото, което не позволява постигането на трайно примирие", заяви Борел след заседанието на външните министри от ЕС в Брюксел в понеделник.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове