Ето защо не бива да правите забележки за теглото на детето!

Ето защо не бива да правите забележки за теглото на детето! - картинка 1
Ето защо не бива да правите забележки за теглото на детето! - картинка 2

За съжаление, живеем в свят, изпълнен с изкушения и нездравословна храна. Но поне спестете на детето доживотно ниско самочувствие

Съвременните деца живеят почти като възрастните - нямат време за редовно хранене, ядат полуготови, твърде сладки и прекалено обработени храни.

Не е чудно, че процентът на децата с наднормено тегло става от година на година все по-голям, независимо от многото казани по темата думи.

В крайна сметка, родителите са изправени пред дилемата да позволят или не на детето си да яде всички привлекателни и нездравословни храни, които ядат и връстниците му в градината или в училище. Освен това, в Западния свят много

малко деца имат възможност да закусват, обядват и вечерят прясно приготвена храна,

защото и двамата им родители работят. Така, за диетата на малчуганите се грижат лелките в градината или фирмите, които снабдяват училищата със закуски и обяд. Твърде често децата сами посягат към бързи храни и шоколадови десерти от "лавката". 

Този начин на хранене предполага излишъци от захар и мазнини, комбинирани с недостатъчно пресни зеленчуци и плодове - готова рецепта за затлъстяване, дори и при много малки деца. 

Въпреки това, учените от университета в Карнел твърдят, че

тази "диета" не е толкова опасна за здравето, колкото отношението на родителите към проблема.

Според тях, когато се сблъскат с покачване на килограмите на детето, родителите правят едно от две неща: опитват да накарат детето да смени хранителния си режим, като често му правят забележка да яде по-малко или направо забраняват отделни храни. Втората типична реакция е да неглижират проблема или да се правят, че не го забелязват.

Колкото и да е странно, според учените втората реакция вероятно е по-правилната.

Проблемите с теглото в ранна възраст практически не могат да бъдат решени без участието на цялото семейство,

твърдят те. Това означава хранителният режим на всички да се промени така, че поне два пъти на ден детето да се храни правилно, а през останалото време да не се чувства изкушено от лакомства с много захар или сол. 

Ако семейството не направи промяната, която касае всичките му членове, излиза, че е по-добре детето с повече килограми да не става обект на специално внимание. 

Оказва се, че за теглото, а и изобщо за тялото му не е добре да се казва нищо - нито критика, нито насърчаване. Причината - 

забележките на родителите се помнят цял живот!

Всичко, казано от ключовите фигури в живота на едно дете може да остави в съзнанието му белег до живот, твърдят учените от Карнел. Особено вредни са критичните изказвания по отношение на тялото на детето - тях то ще запомни завинаги и най-вероятно цял живот ще страда от ниско самочувствие при всяко добавено килце. Рискът това да се превърне в обсесия е твърде голям и не си струва натякването в ранна възраст.

Проучването, на което са базирани тези заключения, е публикувано в "Тhe Journal of Eating and Weight Disorders". В изследването са участвали 500 жени на възраст между 20 и 30 години. Задавани са им въпроси, които да определят тяхната собствена представа за телата им, а също и дали теглото им е било обект на разговори в детска възраст. 

Резултатите показват недвусмислено две неща:

жените, за които разговорите за теглото и формата на телата им в детството са били ежедневие, имат много по-критично отношение към себе си,

отколкото онези, които макар и с наднормено тегло, не са били обект на критика от родителите си. В резултат, дори и много слаби жени били склонни да се възприемат, като пълни и непривлекателни.

Обратно - жени, които съвсем обективно имат наднормено тегло, възприемали себе си като красиви и с приятни форми, имали високо самочувствие и здрави връзки със завиден сексуален живот.

Но никой в детството им не ги е критикувал за килограмите им, независимо дали са били нормални, пълнички или напротив - твърде слаби деца. 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове