Евангелието, което може да унищожи християнството?

Евангелието, което може да унищожи християнството? - картинка 1

Древен манускрипт твърди, че Юда, а не Исус е умрял на кръста. Фалшификат или сензация?

Според шокираща хипотеза, основана върху древното  "Изгубено Евангелие" на Варнава, държано под ключ в Турция, на кръста е бил разпънат Юда, а не какво твърди религията - Божият син Христос.

Легендата твърди, че Варнава - един от 12-те апостоли - е християнски светия, основател на Кипърската църква и национален Светия на Кипър. Изследователите твърдят, че написаното от него евангелие е фалшификация и оспорват твърденията му, че Исус се е възнесъл на небето преди Юда Искариотски да го предаде на римските легионери на  Елеонския хълм. 

Според "Изгубеното Евангелие" тъкмо Юда е заловен от римляните и предрешен като Исус, след което е превърнат в страдалец и загинал на кръста. За да се прикрие това, тялото му е откраднато от гроба и този факт е представен като Възкресение, а чудото е залегнало в основата на християнската религия. 

Според християнската догматика, Исус Христос се върнал на земята, за да разкаже на своите ученици какво се е случило, преди да се възнесе на небето. 

Оттогава чудото на възкресението дава надежда на вярващите. То показва, че животът и земните вещи и страсти са преходни и незначителни, защото не са окончателен край. Възкресението е история на надеждата.

Оспорвайки идеята за Възкресението на Христос, противниците на християнството атакуват неговата свещена сила и вещаят "рухване на християнството".

Религиозният текст, увит в биволска кожа, за който се твърди, че е "Евангелието на Варнава" е открит от турски полицаи по време на операция срещу наркотрафиканти в Кипър през 2000 г.

Първоначално е държано в тайна цели 12 години, преди да бъде огласено от ислямски религиозни водачи от Иран. Тогава те пророкуват, че това е текстът, който ще сложи кръст на християнското учение и ще докаже, че то е фалшиво и се основава на неверни исторически факти. Естествено, Ватиканът незабавно опроверга тези твърдения, но има данни, че Свещеният престол е поискал да се запознае със съдържанието на "Изгубеното Евангелие".

То е съхранявано в сейф в Министерството на правосъдието в Анкара, след което е преместено под най-строга охрана в Етнографския музей.

Религиозният експерт от Ватикана Марко Тосати оборва твърденията за автентичността на този текст в статия във в. La Stampa

Той пише: "Това "изключително откритие" без съмнение е фалшификация, работа на европейски евреин от средните векове. В това евангелие има "смесване на факти и елементи" както от Библията, така и от Корана, като не са ясни намеренията на автора.

Тосати казва, че очевидно има объркване между датирането на ръкописа - веднъж се твърди, че е "отпреди 1500 години", после - че е "отпреди 1500-та година", като разликата е твърде голяма.

Освен това предсказанието на Христос в евангелието, че се чакало пришествието на Мохамед не може да бъде никакво пресказание, ако тексът е от 1500 г., а Мохамед е живял през 630 г.

Евангелието на Варнава говори за Исус не като за Бог, а като човешко същество, което е отрицание на Светата Троица и Разпятието в интерес на предсказанието за пришествието на Мохамед. 

Но Тосати посочва като най-категорично доказателство за фалшификацията уводния текст към Евангелието, написан на арамейски, където се казва:

"В името на Бога, тази книга е написана от монаси от високия намастив в Ниневия в 1500-та година на нашия Бог".

Тосати казва, че не би искал да се спира подробно на граматическите и концептуални грешки, които според него са "очевидни и значителни" , а насочва вниманието към факта, че е написана думата "книга". Но на асирийски никога за Библията не се говори просто като "книга". Библията винаги е наричана или Новия или Стария Завет, или Свещената книга. Невероятно е, че монаси биха могли да допуснат такава фундаментална грешка.

Въпреки това иранската Basij Press, която е изразява мирогледа на Ислямския революционен гвардейски корпус на Аятолаха на Иран, вещае "края на християнската религия", след като в "Евангелието на Варнава" предрича Завръщането на Мохамед.

В текста на Basij Press се казва:

"Откриването на оригиналната Библия на Варнава ще подкопае основите на Християнската църква и нейната власт и на свой ред революционизира религията на света. Най-значимият факт е, че Библията предсказва Пришествието на Мохамед и реално легитимира религията на Исляма и това ще наруши равновесието и ще създаде нестабилност в християнския свят".

Историята от Евангелието на Варнава дори бе филмирана през 2007 г. от Надер Талебзаде със заглавието "Месията" и в него легендата за Исус Христос е разказана от гледна точка на ислямската религия.

Патриарх Тавадрос II Александрийски, глава на Коптската Ортодоксална Църква също заклеймява "Изгубеното Евангелие" като "фалшификация". Той също посочва "множество исторически и географски грешки" в "свещената книга", като въпреки твърденията че е писана преди 1500 г., всъщност датира от 16 век.

Патриарх Тавадрос II посочва като основна фалшификация факта, че в "изгубеното евангелие" в легендата за сътворението се казва, че Ева е изяла ябълката, но мотивът за ябълката в Книгата за Сътворението се появява едва през следните векове.

Освен това в "Евангелието на Варнава" се споменава Дантевия Ад и Седемте кръга на Пъкъла, а този текст е публикуван през 1472 г.

Религиозният експерт Фил Лоулър, който пише за изданието Catholic Culture, нарича "новооткритите текстове" "смехотворна иранска провокация към християнството".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове