Евангелисти от САЩ са вложили почти $90 млн. за кампании срещу абортите и ЛГБТ в Европа

Евангелисти от САЩ са вложили почти $90 млн. за кампании срещу абортите и ЛГБТ в Европа - картинка 1

Свързани с Тръмп групи са изградили "плашеща глобална империя", показва разследване на британски сайт

Дотам стигнахме, че френски колеги да ни кажат какво е положението в България. Най-вероятно сте забравили това изказване от март 2020 г. - едно от множеството на вече бившия колоритен министър на правосъдието Данаил Кирилов. Но така той се включи - може би дори без да знае - във финансирана с десетки милиони долари кампания в Европа на влиятелни американски християнски структури от крайната консервативна десница. Част от тях са близки до президента Доналд Тръмп.

Думите на Кирилов бяха част от вълна от нападки срещу българския съдия в Европейския съд за правата на човека Йонко Грозев (и "Дневник", който беше цитирал думите му пред БНР) и колежката му Здравка Калайджиева, подети от публикация в "Труд" без автор под заглавие "България срещу България в Европейския съд". В характерен анти-Сорос стил, обширният текст, препечатан и в "24 часа" и сайтовете "Правен свят", "Пик", "Блиц" и "Дарик нюз" и определен като "много интересен" ог главния прокурор Иван Гешев, е преразказване на доклад на Европейския център за право и правосъдие. В статията има призиви Данаил Кирилов да ревизира одобрението за Грозев, защото "не е в национален интерес".

Налага се министърът да обяснява, че това е извън правомощията му, а подобно решение се взима в Страсбург само и единствено с квалифицирано мнозинство от съдиите в ЕСПЧ. Но любопитното е откъде идва този доклад, какво е Европейския център за право и правосъдие, кой го финансира и защо член на българското правителство се занимава с тази организация.

Още тогава "Свободна Европа" обърна внимание, че "френските независими експерти" са от организация, европейска версия на Американския център за право и правосъдие. Грегор Пупенк, единият от авторите на доклада за съдиите от ЕСПЧ, директор в тази организация, е известен активист срещу абортите, правата на сексуалните малцинства и защитник на "традиционното семейство", включително в съвместна дейност с руски религиозни и политически лидери.

Сега журналистическо разследване, публикувано от базираният във Великобритания портал openDemocracy, показва, че крайно десни в идеологическите си възгледи американски организации, повечето от които са на евангелисти, са вложили над 280 млн. долара за финансиране на кампании срещу правата на ЛГБТ общността и абортите. От 2007 г. насам само в Европа те са финансирали проекти и правни кантори с почти 90 млн. долара. 

Средствата по години (за които има данни за 2007-2018) в милиони долари. За Европа (тъмно синьо) са отишли над 88 млн. долара.

© opendemocracy.net / Средствата по години (за които има данни за 2007-2018) в милиони долари. За Европа (тъмно синьо) са отишли над 88 млн. долара.

Докладът срещу Йонко Грозев и Здравка Калайджиева е един от тези проекти. Но дейността отива далеч отвъд това и вкючва правни консултации за управляващите в Полша срещу разводите и подготовка на аргументи за Конституционния съда, довели тази есен до забрана на почти всички аборти в страната.

"Разкритията показват как свързани с Тръмп групи са изградили една плашеща глобална империя", казва за фондация "Томсън Ройтерс" Мери Фицджералд, главен редактор на сайта. Пакетът от публикации по темата излиза в момент, когато дълбоко консервативни сили са във възход в ЕС, където в чл.21 на Хартата на основните права на Европейския съюз изрично е записано, че е забранена всякаква форма на дискриминация, основана на сексуалната ориентация.

Разследването показва голяма разлика в отпусканите суми - от едва 8 хиляди долара от Института за религиозна свобода през няколко организации с по 14-15 млн. долара всяка до над 23.3 млн. долара от Евангелистката асоциация на Били Греъм. 

Франклин Греъм на митинг на Тръмп на 1 ноември в Северна Каролина. Той е президент на евангелска асоциация, носеща името на прочутия му баща, пастор Били Греъм, <a href="https://www.opendemocracy.net/en/5050/us-christian-anti-lgbt-20m-europe/?fbclid=IwAR0P1RV9JLUw5klc-vym7NcW5y56rrmzOmsYVZco5GfRlZUqkXEtxACBsZ0">вложила 96 млн. долара</a> за лобиране по света за промени на национални закони и влияние върху гражданите на други страни. През 2015 г. тя се пререгистрира като църковно сдружение и не е длъжна да разкрива донори и разходи. Франклин Греъм е възхвалявал как Русия се отнася към ЛГБТ общността.

© Associated Press / Франклин Греъм на митинг на Тръмп на 1 ноември в Северна Каролина. Той е президент на евангелска асоциация, носеща името на прочутия му баща, пастор Били Греъм, вложила 96 млн. долара за лобиране по света за промени на национални закони и влияние върху гражданите на други страни. През 2015 г. тя се пререгистрира като църковно сдружение и не е длъжна да разкрива донори и разходи. Франклин Греъм е възхвалявал как Русия се отнася към ЛГБТ общността.

Една от водещите групи е споменатият Американски център за право и правосъдие (ACLJ), в който един от лидерите e Джей Секулоу - личeн адвокат на Доналд Тръмп. Финансови документи показват, че тази организация е вложила в кампании по света поне 18 милиона долара от 2007 г. насам. 80% от тях са за проекти в Европа. 

Джей Алан Секулоу, личният адвокат на Доналд Тръмп.

© Associated Press / Джей Алан Секулоу, личният адвокат на Доналд Тръмп.

Друг голям играч е Алиансът за защита на свободата (ADF) - отделът за международна дейност на тази структура оспорва с правни аргументи узаконяването на еднополови двойки в Италия. Същият отдел помага за прочут случай в Северна Ирландия от 2014 г., когато пекарна отказва поръчка за торта с надпис "Подкрепа за гей браковете" (това е единствената част от Обединеното кралство, където това не е признато, тортата е за правозащитно събитие и съдът постановява, че пекарната е просто бизнес, независимо от християнските чувства на собственика си; Върховният съд в крайна сметка отсъжда в негова полза през 2018 г.)

ADF подпомага в ЕСПЧ съпротивата в Австрия срещу осиновяване от еднополови двойки и срещу правото на транссексуални жени във Франция да могат законно да сменят и половата си идентичност. Сега от организацията казват, че вместо да водят спор с нея, от OpenDemocracy се заели с кампания за опетняване на името им. Базираната в малък град в Аризона ADF стигна до Върховния съд във Вашингтон за защита на тайната на дарителите си (делото продължава), но сред известните донори е семейната фондация на милиардерката Бетси ДеВос, министър на образованието на САЩ. 

Старшият правен съветник на Alliance Defending Freedom Джонатан Скръгс разказва на 22 янари 2019 г. за аргументите си в съдебния спор дали е отговаря на Конституцията отказът на фирми в Аризона да отказват да обслужват клиенти заради сексуалната им ориентация.

© Associated Press / Старшият правен съветник на Alliance Defending Freedom Джонатан Скръгс разказва на 22 янари 2019 г. за аргументите си в съдебния спор дали е отговаря на Конституцията отказът на фирми в Аризона да отказват да обслужват клиенти заради сексуалната им ориентация.

"Свързани с Тръмп американски евангелисти, финансирани от тайни дарители, изнасят хомофобия по света", коментира за фондация "Томпсън Ройтерс" британският ЛГБТ+ астивист Питър Татчел.

Разследването на openDemocracy изтъква липсата на прозрачност в църковните организации в САЩ, които не плащат данъци и не са длъжни да разкриват своите донори или как изразходват парите си в чужбина.

По-рано тази година "Асошиейтед прес" показа, че организациите на Джей Секулоу, включително ACLJ, са платили в периода 2008-2017 г. като благотворителни фондове над 65 милиона долара на него, семейството му и техните корпораиции, "демонстриращи охолен живот в елитни имоти". Няколко адвокати - включитено синът му - от иначе неправителствената ACLJ се оказаха сред правните защитници в Сената на президента Тръмп в процедурата за импийчмънт. 

Джей Секулоу слуша президента на САЩ, седнал до главния юрист на Белия дом Пат Чиполоне на 6 феврури 2020 г.

© Associated Press / Джей Секулоу слуша президента на САЩ, седнал до главния юрист на Белия дом Пат Чиполоне на 6 феврури 2020 г.

Авторите твърдят, че първите толкова подробни данни показват мащаба на тези разходи за влияние върху чуждестранн закони, политики и обществено мнение с цел "да се предизвика контраатака" срещу репродуктивни права на жените и защитата на сексуални малцинства. Членове на правозащитни организации коментират описаното като "тревожно" и "сигнал демокрациите да се пробудят".

"Това е форма на намеса в политическата и правосъдната ни система, която е толкова вредна за човешките права, колкото руската намеса в демократичните избори", казва Нийл Дата, ръководител на Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (EPF), обединяващ евродепутати и депутати от национални парламенти.

Бивши участници в кампании срещу абортите, разказаха какви послания са били инструктирани да казват на жените, интересуващи се от това какъв избор да направят за нежелана бременност:

    • "Обучена бях да казвам на жените, че ако направят аборт, по-вероятно е да проявяват насилие към другите си деца, да умрат или партньорът им да стане гей."
    • "Презервативите не вършат работа. Болниците ще откажат да лекуват усложненията."
    • "Ще отидеш при дъщеричката си, ще я прегърнеш и ще я заразиш със смърт."


"Вбесяващо е, че на групи, играещи си с живота и сигурността на жените, се позволява да действат натъмно", казва Ирен Донадио от Европейската мрежа на Международната федерация за планирано родителство (IPPF EN). "Те би трябвало да бъдат принудени да спазват базови принципи за прозрачност и отчетност", допълва тя, потвърждава увеличените кампании срещу абортите и сексуалните малцинства в Европа и определя като смайващи разкритията за финансирането им в разследването.

Миналата година почти същият екип журналисти показа как дузина организации на фунтаменталистка американска християнска десница - отново с връзки с администрацията на Тръмп и Стив Банън - са излели в Европа поне 50 млн. долара в рамките на десетина години. В САЩ на подобни структури е забранено да участват в политиката, но в Европа те са свързани с крайно десни политици и движения в редица държави, включително Унгария, Италия, Полша, Сърбия и Испания, участващи на събирания с консервативни руснаци на Световния конгрес на семействата (WCF). 

Срещу абортите и ЛГБТ в Европа: евангелисти от САЩ са вложили почти  млн. за кампании
 
Източник: Дневник
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове