Ево Моралес избяга в Мексико

Ево Моралес избяга в Мексико - картинка 1

Бовилийското армейско командване разпореди войската да подкрепи полицията, която влезе в сблъсъци с поддръжници на Моралес

Сваленият след протести с преврат президент на Боливия Ево Моралес прие политическо убежище в Мексико. Самият той обяви решението си, като написа в Туитър, че за него е болезнено да напусне Боливия, но ще се върне с повече "сила и енергия".

Външният министър Марсело Ебрард потвърди, че Моралес се е качил на мексикански правителствен самолет, пристигнал тази нощ, за да го отведе. Той е кацнал и отлетял с Моралес от летището в боливийския град Чиморе, пише Би Би Си.

"Братя и сестри, аз излитам за Мексико с благодарност за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи - написа Моралес в Туитър. - Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия."

Междувременно бовилийското армейско командване разпореди войската да подкрепи полицията, която влезе в сблъсъци с поддръжници на Моралес. Съобщава се за 20 ранени в тях.

По-рано Моралес призова поддръжниците си да устоят срещу "тъмните сили", които са го принудили да напусне властта.

 

След като вицепрезидентът и председателят на Сената подадоха оставки с Моралес, зам.-председателката на Сената обяви, че ще поеме временно президентския пост до провеждането на нови избори.

Кой е Ево Моралес

Бивш фермер на кока плантации, Ево Моралес е първият боливийски президент, представител на коренното население. Държавен глава на страната става през 2006 г. и печели четири последователни мандата. За последния бе избран през октомври 2019 г., като според опоненти и наблюдатели победата е била манипулирана. Това става след противоречиво решение на конституционния съд да премахне ограниченията на президентския мандат. На референдум през 2016 г. мнозинството боливийци казаха „не“ на отпадането на ограничението в броя на мандатите на държавния глава. Моралес обаче отнесе въпроса до конституционния съд, който отмени ограниченията.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове