Евродопингът като криво огледало

Евродопингът като криво огледало - картинка 1

След приключването на европейските проекти, фирмите не правят нови инвестиции

Снимка: picjumbo.com

Грантовете изкривяват икономиката, а фирмите започват да чакат наготово, признават от бизнеса

9/Получаването на „готови“ пари от еврофондовете води до инвестиционна безотговорност на бизнеса. Изводът е на Професионалната асоциация Европейски и национални програми за развитие. По данни на организацията всяка четвърта фирма, получила пари по програмата за развитие на конкурентоспособността, не продължава проекта след приключването на финансирането от Европа.

И според изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев

 

евросредствата са допинг, който може да тласне икономиката нагоре, но само временно

 

защото получаването на пари, които не трябва да връщат, разглезва компаниите и ги учи да чакат наготово от държавата.

Като изключим тежките процедури и корупцията, които ограничават достъпа на голямата част от малките и средните фирми до европейските помощи, чакането на готово може да се види най-добре в усвояването на средствата по програмите за заетост.

Тук интересът от бизнеса е огромен, защото въпреки досадните процедури държавата финансира разкриването на нови работни места за период от 3, 6 или 9 месеца. При стажантските програми се поема цялата заплата на наетия от борсата човек срещу осигуряването на съответното обучение по време на практиката, а при оставането му на трудов договор – и осигуровките за още 3 или 6 месеца. Така се стигна до

 

парадокса фирмите да обявяват стажантски места за директори и шефове на отговорни отдели, от които зависи бъдещето на компанията.

Така например в бюрата по труда бяха обявени места за финансови и търговски директори, или шеф на отдел маркетинг например – все позиции, от които зависят резултатите на фирмата. А по същество целта на стажантската програма е даде шанс на младите специалисти да получат опит и задължително условие е компанията да им осигури съответното обучение.

Иначе европейската програма за развитие на човешките ресурси е дала работа на над 1 млн. българи и парите се усвояват успешно. Ефектът обаче е минимален, защото над 40% от наетите се връщат обратно на борсата след изтичането на програмите.

Остава и въпросът

 

източват ли фирмите европейските програми чрез фиктивно обявени места за шефове или наистина предпочитат да наемат неопитна, но безплатна работна ръка?


Иначе така очакваният растеж на икономиката зависи от възможностите на фирмите да инвестират повече, за да произвеждат и продават повече и съответно да наемат повече работници и служители. И без никаква изненада се оказва, че мнозинството от хората в България смятат, че да започнеш бизнес е добра възможност, но малцина са онези, които са готови да рискуват наистина. А онези 5%, които биха опитали, предпочитат да се редят на опашка за безвъзмездни пари от европейския бюджет.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове