"Еврохолд" купува ЧЕЗ в България за 335 млн. евро

"Еврохолд" купува ЧЕЗ в България за 335 млн. евро - картинка 1

ЧЕЗ опитва да продаде електроразпределението си от две години насам

"Еврохолд" купува бизнеса на ЧЕЗ Груп в България за 335 млн. евро, съобщиха от холдинга. 

Договорът за купуването на ЧЕЗ е подписан вчера. 

Сделката ще бъде финансирана с комбинация от собствен и заемен капитал, като холдингът вече е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки за осигуряване на финансиране, става ясно от съобщението.

Сформиран е и консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на ЧЕЗ България в структурата на холдинга.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Договорено е висшият мениджмънт на ЧЕЗ България ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението, допълват от холдинга.

Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.

 

Консултанти на Еврохолд по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Forester и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори", става ясно още от изявлението на "Еврохолд".

Първоначално купувач на бизнеса на ЧЕЗ у нас трябваше да е "Инерком" на Гинка Върбакова. Сделката обаче не получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. По-късно ЧЕЗ се отказа от сделката с "Инерком" и обяви, че разглежда други две предложения за продажба - от "Еврохолд" и "Индия пауър".

В средата на април ЧЕЗ отхвърли офертата на индийската компания и започна да преговаря ексклузивно с "Еврохолд".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове