Европа бърза да изтегли хората си от Кабул преди 31 август

Европа бърза да изтегли хората си от Кабул преди 31 август - картинка 1

Ислямска държава подготвя атаки по летището в столицата на Афганистан

На фона на опасенията, че Ислямска държава готви териристични атаки на летището в Кабул, някои страни обявиха, че ще прекратят изтеглянето на силите си по-рано от крайния срок 31 август. Талибаните досега изпълниха обещанието си да не атакуват западните сили по време на евакуацията, но настояват чуждестранните войски да излязат от страната до определения за това срок. 

Докато талибаните  се опитват да контролират хората, които искат да излязат на летището, няма официален процес на проверка по пътя към него.Това означава, че всеки, който носи бомба, може да се промъкне незабелязано.

Премиерът на Франция Жан Кастекс заяви, че страната спира да евакуира хора от летището в Кабул след петък вечерта. Датският министър на отбраната предупреди, че ''вече не е безопасно да се лети от Кабул''. 

Германия работи "интензивно" за евакуация преди наближаващия краен срок, заяви канцлерът на страната Ангела Меркел пред депутатите в Бундестага в сряда, предава ''Дойче Веле''. Германски военни самолети досега са спасили над 4600 души, включително германски граждани и местни работници, според информация от германското министерство на отбраната.

Министерството на отбраната на Руската федерация организира евакуацията на над 500 руснаци и украинци с четири военно -транспортни самолета, съобщиха от Министерството на отбраната, предава БГНЕС.

''На 25 август от името на президента на Руската федерация Владимир Путин министърът на отбраната на Руската федерация генерал Сергей Шойгу организира евакуацията с военнотранспортни самолети от територията на Ислямска република Афганистан на над 500 граждани на Руската федерация, Беларус, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Украйна'', съобщиха още от ведомството.

Те уточниха, че ''е създадена авиационна група от четири военно -транспортни самолета''. 

Съединените щати и съюзниците призоваха насъбралата се тълпа да се отдалечи от летището в Кабул поради заплахата от терористична атака на ''Ислямска държава''. В сигнал, издаден в сряда вечерта, посолството на САЩ в Кабул посъветва гражданите да избягват да пътуват до летището и заяви, че тези, които вече са пред портите, трябва да напуснат незабавно, като се позовават на неуточнени ''заплахи за сигурността''. За голяма заплаха от терористична атака предупреждава и британското външно министерство.

Междувременно въоръжените сили на САЩ и Централното разузнавателно управление започнаха тайни операции за евакуация на американци от Афганистан извън столичното летище в Кабул, съобщи БГНЕС, цитирайки ''Уолстрийт Джърнъл''.

Според вестника ЦРУ е предприело няколко тайни операции за евакуация на американци както от територията на Кабул, така и извън столицата, като за това са били използвани военни хеликоптери. Освен това американските войски, заедно със своите съюзници, по-специално от Великобритания и Франция, провеждат наземни операции за евакуация на граждани на техните страни, както и притежатели на зелени карти и афганистанци със специални визи. Отбелязва се, че приоритет в подобни мисии се дава на американските граждани.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че американските власти са евакуирали около 4,500 американци от Кабул от 14 август, както и членовете на техните семейства, а според изчисленията на Вашингтон, около 1,500 американци може да останат в Афганистан.

Първите преки разговори между представители на Националния фронт на съпротивата и делегация на радикалното движение "Талибан", се състояха в сряда, съобщи на своята страница във Facebook Абдул Хафиз Мансур, който представлява в групата на преговарящите северната провинция Панджшир, която единствена не се подчини на талибаните.

"Делегация на Националния фронт на съпротивата проведе разговори в град Чарикар с представители на талибаните. Разговорите бяха проведени в добра атмосфера. Това е първият път, когато представители на двете страни проведоха директен диалог", написа Мансур.

По негови данни делегацията на радикалите е била от седем души, а групата на преговарящите от Националния фронт на съпротивата - от 12. "Страните се договориха да продължат диалога за мир, за да се избегнат въоръжени атаки срещу позициите на другия", съобщи Мансур.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове