Европа ще спечели от бежанците двойно повече, отколкото е похарчила

Европа ще спечели от бежанците двойно повече, отколкото е похарчила - картинка 1

"Инвестиция от 1 евро за приемане на бежанци може да доведе до почти 2 евро печалба в рамките на 5 години"

Бежанският поток може да има позитивно икономическо влияние, твърди в доклад икономистът и бивш съветник на президента на Европейската комисия Филип Легрейн. Според експерта в рамките на 5 години ЕС може да спечели двойно повече от похарчените за справянето с бежанската кризата средства.

"Инвестиция от 1 евро за приемане на бежанци може да доведе до почти 2 евро печалба в рамките на 5 години", обобщава авторът в доклада "Бежанците работят: Хуманитарна инвестиция, която води до икономически дивиденти". 

По думите му бежанците ще създадат нови работни места, ще увеличат търсенето на услуги и продукти и ще запълнят пролуките в европейския пазар на труда.

В подкрепа на твърдението Легрейн представя изчисления, според които приемът на бежанци ще увеличи дълговете с близо 69 млрд. евро между 2015 и 2020 г., но за същия период той прогнозира покачване на брутния вътрешен продукт с 126,6 млрд. евро, т.е. почти двойно възвръщане на инвестицията.

С изследването си икономистът цели да разбие схващането, че бежанците са в тежест на приемащите ги държави. Дори и приемът  в краткосрочен план да натоварва публичните финанси, той също така засилва краткосрочно и търсенето, което стимулира икономиките на някои страни. 

"Бежанците, които заемат работни места, също така ги създават. Когато харчат заплатите си, те засилват търсенето за хората, предлагащи използваните стоки и услуги", твърди Легрейн. 

Той обръща внимание и на това как законодателството в различните държави се отразява на възможността на новодошлите да работят. През 2010 г. в Швеция само четвърт от сомалийските бежанци на възраст 25-64 г. имат работа, а същевременно в САЩ дялът им е 57%.

/33

Коментари 1

  • #1
    Ивелина Стоянова -

    Само не споменава, кои по-точно от бежанците ще "работят"!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове