Европарламентът: Лондон да гласува за Брекзит и да вземе решение

Европарламентът: Лондон да гласува за Брекзит и да вземе решение - картинка 1

Жан-Клод Юнкер: Не може този парламент да одобри споразумението, преди Уестминстър да го направи

Британският парламент трябва пръв да реши какво ще стане с Брекзит, преди евродепутатите да гласуват сделката - това послание отправиха европейските лидери по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург днес.

"Не може този парламент да одобри споразумението, преди Уестминстър да го направи", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Първо Лондон, после Брюксел и Страсбург."

Боли ме, че прекарах голяма част от мандата си, занимавайки се с Брекзит. Загуба на време и енергия. Комисията работи неуморно, за да уговори решение и уважи решението на Великобритания, каза още той.

"Ние сме в ръцете на Лондон и чакаме Лондон", каза председателят на ЕП Давид Сасоли и припомни, че парламентът е последната институция, която ще анализира и гласува споразумението.

На среща с лидерите на политическите групи в парламента снощи бе взето решение ЕП да започне да оценява сделката в комисията по конституционни въпроси. "Действаме, вършим си задълженията и в четвъртък ще се срещнем отново, за да обсъдим напредъка", заяви той.

"Имам дежа вю – дори британците използват френски език, за да опишат това чувство. Миналата година празнувахме друго споразумение с предишния британски премиер и знаем какво направи след това британският парламент", заяви лидерът на Зелените Филип Ламбертс, припомняйки, че миналата година по това време също имаше уговорен "развод", който Уестминстър отхвърли неколкократно и който в крайна сметка струва поста на Тереза Мей.

Ако не можете или не желаете да го направите, тогава трябва да имате смелостта да поставите или това споразумение, или сделката на Тереза Мей на референдум. Това е единственият сигурен начин да се стигне до решение, заяви Ламбертс.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове