Европарламентът ще разследва Фараж за недекларирани подаръци

Европарламентът ще разследва Фараж за недекларирани подаръци - картинка 1

Антонио Таяни е поискал петчленна комисия, която следи за спазването на кодекса на поведение на евродепутатите

Европейският парламент ще започне разследване срещу Найджъл Фараж заради твърдения, че не е декларирал подаръци на стойност почти половин милиона паунда, предаде "Политико".

Говорител на институцията каза, че председателят й Антонио Таяни е поискал петчленна комисия, която следи за спазването на кодекса на поведение на евродепутатите, да оцени дали британският евроскептичен представител е нарушил правилата.

Според британския телевизионен Канал 4 Фараж е получил подаръци на стойност 450 хил. паунда от застрахователния магнат Арън Банкс, съосновател на групата, водеща кампания за Брекзит Leave.EU. Твърди се, че финансовата подкрепа на Банкс за Фараж е включвала кола с шофьор, пътувания до САЩ и жилище в лондонския квартал "Челси".

Говорител на Банкс потвърди пред Би Би Си сумата на подаръците и каза, че е било "чест да помогне". Фараж каза, че въпросът е личен и че не е декларирал подаръците пред Европейския парламент, защото имал намерение да излезе от политиката и да започне нов живот в САЩ.

Фараж, който като евродепутат годишно получава 102 хил. евро заплата, е спечелил 700 хил. евро от медийни участия през 2014-2018 г., което го поставя на шесто място в списъка за богатство от външни приходи на евродепутатите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове