Европейската централна банка свали основната лихва на 0%

Европейската централна банка свали основната лихва на 0% - картинка 1

Целта е раздвижване на европейската икономиката и изваждане на парите в обращение

9/ Европейската централна банка намали още лихвите си и разшири месечното изкупуване на облигации. Тези решения бяха взети в отговор на заплахата от дефлация в еврозоната, съобщиха от ЕЦБ.

Водещата лихва по рефинансиране намалява с 0,05% до нула процента. Мярката, чиято цел е за се стимулира икономиката в еврозоната обаче изненада финансовите пазари, съобщава Ройтерс.

В допълнение институцията намали лихвата, при която банките могат да депозират суми. Тя отдавна вече е отрицателна, но сега става -0.4 на сто, с което банките ще трябва да плащат още, за да държат парите си в ЕЦБ.

Като реакция еврото първоначално поевтиня, а след това повиши стойността си спрямо долара.

Целта на всички тези мерки е банките, фирмите и потребителите да върнат парите в реалната икономика. Това обаче заплашва сериозно амбицията на Европа да наложи еврото като световна валута.

При увеличаване на отрицателните лихви централните банки надали ще предпочетат общоевропейската валута да държат своите резерви. И дори ЕЦБ да направи след време лихвите отново положителни, това няма да върне имиджа на еврото сред централните банкери, опасяват се финансови анализатори.

В България в момента основната лихва на БНБ също е 0% като стимул за търговските банки да намалят лихвите по кредитите и да налеят повече пари в икономиката. В последната година тенденция към намаляване на лихвите по кредитите има, но в много по-малка степен в сравнение с намаляването на лихвите по депозитите. За спестяванията си в банките получаваме средно 1%, докато средната лихва по ипотечните кредити е около 6%, а при потребителските – около 11%. Което не е достатъчно евтино за потребителите, които след няколко години на стагнация остават предпазливи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове