Европейската комисия търси вратички за Северен поток 2

Европейската комисия търси вратички за Северен поток 2 - картинка 1

Единствената отпора срещу лицемерието на Германия е обединеният глас на всички които пропуснаха ползи от Южен поток

Спомняте ли си Северен поток 2? Да онзи газов проект, който предизвика много шум в Европа, защото показа двуличното отношение на големите европейски държави. Тогава Европейския съюз, приложи много голям натиск върху България да прекрати своето участие в Южен поток. Формалния повод беше, че неговото изграждане нарушавало част от директивите на европейското енергийно законодателство.

Неформалния повод бе конфликта в Украйна и нарасналите опасения за енергийната сигурност на континента.  

Тогава ние, разбира се, се отказахме. Когато стана ясно, че Германия преговаря с Газпром, само няколко месеца по-късно, за изграждането на Северен поток 2,

повечето държави членки от Централна и Югоизточна Европа се почувстваха предадени и скочиха срещу лицемерието на Германия.

От тогава казусът за новата енергийна тръба бе забита в девета глуха и дори да е имало някакви преговори, те рядко ставаха достояние за широката общественост. Днес вицепрезидента на комисията – Марош Шевкович заяви, че по тази тема има „известна еволюция“, но „битката все още не била приключила“. По отношение на третия енергиен пакет, Шевкович заяви, че той трябва задължително прилаган за сухоземната си част, но комисарят спомена и за предложенията идващи от Германия. Едното е, че

 

за Северен поток 2 може да се направи дерогация (изключение), ако Русия предостави гаранции, че няма да спира потока на газ през Украйна.

Другото предложение е Северен поток 2 да се замрази и да се инвестират средства в ремонт и разширяването на газопреносната инфраструктура на Украйна.

Според Русия този ремонт може да струва между 10-12 млрд. долара, докато според Световната банка, ремонта ще струва между 2,5-5,5 млрд. долара.

Опорната точка с която Европейската комисия отказа и България от изграждането на Южен поток е, че не трябва да се заобикаля Украйна, за да не се позволява на Русия да изолира Украйна, и да се затвърди нейното стратегическо положение. Основният аргумент с който комисията, ще се опита да убеди европейските държави, включително и обидените от Източна Европа, че Европа има нужда от газ, който може да бъде осигурен само от Русия.

Според изчисленията на европейските бюрократи, ЕС ще има нужда от 380 млрд. до 450 млрд. кубически метра газ годишно.

За Югоизточните европейски членки, Комисията нарочно завишава тези прогнози, за да може да оправдае построяването на Северен поток.

Ако Германия си позволи да построи Северен поток, това ще бъде първото сериозно компрометиране на ЕС, като съюз на равноправни страни членки. Досега Югоизточните страни-членки, които се присъединиха последни, бяха държавите в които има най-голям процент одобрение на ЕС. Построяването на газопровода ще донесе много евроскептични настроения, включително и в България. Меркел сега трябва да избира – Русия или Югоизточна Европа.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове