Европейски доклад: България лидер в производство на амфети

Европейски доклад: България лидер в производство на амфети - картинка 1

У нас се наблюдава и увеличаването на броя на лабораториите за производство метамфетамини

България заема важно място в производството и търговията на амфетамини. Страната ни се нарежда сред лидерите в Европа. Тази тъжна констатация се съдържа в доклад на Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркотичната зависимост (ЕЦМННЗ), цитиран от БГНЕС. „Холандия и Белгия са най-важните райони за производство на MDMA и амфетамини в Европа, но те се произвеждат също в България, Полша, Германия и Балтийските страни”, гласи докладът.

В повечето европейски страни няма данни за производство на синтетични наркотици, като амфетамини.

Това дава възможност на страни като България да се утвърдят като производителки. През последните години у нас се наблюдава и увеличаването на броя на лабораториите за производство метамфетамини, констатира докладът. Амфетамините в България най-често се употребяват по време на музикални концерти, фестивали или други места за забавление. Въпреки негативните тенденции България е регистрирала и успехи в борбата с производството на синтетични наркотици.

Така само през 2013 г. са били разбити 35 лаборатории за тяхното производство.

Европейците харчат 24 милиарда евро годишно за наркотици Гражданите на ЕС харчат повече 24 милиарда евро годишно за нелегални наркотични субстанции като канабис и хероин. Това гласи докладът на Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркотичната зависимост (ЕЦМННЗ). От организацията предупреждават, че има връзки между продажбата на дрога и финансирането на терористични дейности.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове