Ежедневният таван за бежанци става 580 мигранти

Ежедневният таван за бежанци става 580 мигранти - картинка 1

Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония въвеждат таван за ежедневния прием на мигранти

7/ Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония въвеждат таван за ежедневния прием на мигранти на своя територия до 580 човека, пише БГНЕС.

„Беше съгласувано ограничаване на ежедневния транзит на бежанци през Западните Балкани до размер, който позволява всеки един от новодошлите да бъде проверен в съответствие с правилата на Шенгенската зона“, посочва агенция Ройтерс, цитирана от ТАСС. Споразумението за единни правила за регистрация на мигранти на гръцко-македонската граница и транспортирането им до Австрия беше подписано от петте страни от т. нар. балкански маршрут в Загреб на 18 февруари. Едва сега обаче става ясна точната цифра, която е договорена между представителите на правоохранителните органи.

По силата на споразумението на мигрантите ще им бъдат взимани биометрични данни, с цел да се определи дали те наистина идват от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, където животът им е в опасност. На тях няма да им бъде даван статут на търсещи убежище на гръцко-македонската граница, като това ще става в Австрия или всяка друга страна, явяваща се тяхна крайна цел.

По-рано днес властите в Сърбия обявиха, че са официално уведомени за това, че от днес Словения и Хърватия допускат на тяхната територия до 500 мигранти. Това съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович, цитиран от ТАНЮГ. В Сърбия в момента има по-малко от 2000 бежанци, от които само 38 души са поискали убежище. "Никой от тях не иска да остане в Македония, Сърбия или Хърватия. Тяхната цел е една от страните на Западна Европа. А ние трябва да получим отговор от тези страни дали ще ги приемат или не", поясни Стефанович. Той добави, че във вторник в Белград ще се проведе среща на директорите на полициите на Гърция, страните от балканския коридор, Германия и Холандия като ротационен председател на ЕС.

В Македония в момента не повече от 1000 бежанци, а в Гърция над 12,000. В Гърция положението все още е извън контрол, групи бежанци самостоятелно тръгват към македонско-гръцката граница, а от вчера и към границата с Албания.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова

европейските страни да оставят границите си отворени във връзка с новите ограничения, пред които са изправени бежанците, съобщи официалният говорител на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от РИА Новости. В изявлението се казва, че главният секретар следи с голямо безпокойство увеличаването на ограниченията по границите, включително в Австрия, Словения, Сърбия и Македония.

ООН отбелязва, че потокът от бежанци, пристигащи в Гърция от Турция, не намалява, а „затварянето на границите създава трудна ситуация в Гърция“. Според организацията, Турция е домакин на повече от 2,6 милиона бежанци и лица, търсещи убежище.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове