Facebook губи съдебната битка за най-прочутото изображение на вагина в света

Там може да не правят разлика между художествен шедьовър и порно снимка, но ние можем, аргументираха се френски юристи

8/ Facebook е на път да загуби ключово дело, заведено срещу социалната мрежа от Фредерик Дюран-Бейса, 57-годишен парижки учител и любител на изкуството. Преди пет години профилът на парижанина бил блокиран без предупреждение за публикуване на "съдържание, несъвместимо с правилата". В този ден единственото прегрешение на учителя било, че

публикувал на стената си снимка на шедьовъра на Густав Кубре "Произходът на света"

- натуралистична рисунка на женска вагина от 1866 г.

Парижки съд взе решение, че компанията може да бъде съдена във Франция, а не в Санта Клара, Калифорния, където е седалището й. Смята се, че това почти сигурно ще предопредели бъдещото решение на съда по същество, тъй като "Facebook може да не прави разлика между шедьовър на изобразителното изкуство и порнографска снимка, но ние тук правим", аргументираха се френските юристи, защитили иска на Фредерик Дюран-Бейса.

Учителят настоява профила му да бъде възстановен и да получи обезщетение за нанесени вреди в размер на 20 000 евро.

„Това е голямо удовлетворение и голяма победа след пет години съдебни дела“, казва адвокатът Стефан Котину, който представлява учителя.

Адвокатите на Facebook твърдяха, че такива дела могат да бъдат разглеждани единствено от конкретен съд в Калифорния. Според тях френския закон за правата на потребителя не може да се прилага за потребители във Франция, защото глобалната услуга на Facebook е безплатна.

Апелативният съд в Париж отхвърли тези доводи и потвърди решението от по-долната инстанция, че

френските съдилища могат да разглеждат дела, свързани с потребителите във Франция.

В условията и правилата за ползване на уебсайта има малка клауза, изискваща всички дела на Facebook да бъдат разглеждани от съда в Санта Клара, Калифорния. Апелативният съд се произнесе обаче, че тя е „несправедлива“ и прекалена.

Съдиите казаха също, че договорът по условията и правилата, който подписва всеки потребител, преди да създаде профил във Facebook, попада под закона за потребителските права във Франция.

Facebook така и не дава обяснение на учителя за блокирането на профила му. Но на страницата "Стандарти на общността" пише: „Ограничаваме показването на голота, защото част от аудиторията в глобалната ни общност могат да са чувствителни към такъв тип съдържание - по-специално заради културната им среда или възрастта им“.

Там обаче пише и: „Позволяваме публикуването на снимки на картини, скулптури и друго изкуство, което изобразява голи тела“.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове