Facebook откри и изтри профили, използвани за намеса в изборите в САЩ тази есен

Facebook откри и изтри профили, използвани за намеса в изборите в САЩ тази есен - картинка 1

Компанията сравнява този процес на замаскиране с "надпревара във въоръжаването"

Социалната мрежа "Фейсбук" идентифицира нови опити за политическа манипулация посредством нейната платформа с приближаването на изборите за конгреса в САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Компания е закрила 32 профила и страници във "Фейсбук" и в "Инстаграм", свързани с тези опити и които, както изглежда, са били фалшиви. Най-популярните сред тях са били с имена Aztlan Warriors, Black Elevation, Mindful Being и Resisters. Част от профилите са съдържали публикации, насочени срещу американския президент Доналд Тръмп.

"Фейсбук" не посочва кои са авторите на опитите и добавя, че разследването ѝ все още е на "ранен етап", а и създателите са положили по-големи усилия да скрият самоличността си от тези, действащи срещу вота от 2016 г., пише Би Би Си. Предполага се, че за целта са използвани т. нар. "виртуални частни мрежи" (VPN), използвани от компании за повече сигурност или от потребители, опитващи да заобиколят забрани в киберпространството.

Компанията сравнява този процес на замаскиране с "надпревара във въоръжаването" - термин, който е използвала и преди - и добавя, че "може и никога да не разпознае" първичния източник на фалшивите профили.

Макар да твърди, че не знае кой стои зад тези дейности, определени като координирани, "Фейсбук" посочва, че е открила някои връзки между закритите профили и свързаните с руската Агенция за интернет изследвания, които премахна преди и след президентските избори в САЩ през 2016 г.

 

Според "Фейсбук" при тези нови опити най-ранната страница е била създадена през март 2017 г. Най-новата е била създадена през май 2018 г. Общо те са публикували около 9500 съобщения.

"Фейсбук" допълва, че поне една от фалшивите страници е била следвана от 290 хил. профила. Били са и похарчени 11 хил. долара за спонсориране на близо 150 рекламни съдържания, което е направило тези страници по-видими.

"Изправени сме пред решени да действат противници, добре финансирани, които няма да се откажат никога и които променят през цялото време тактиката. Това е като надпревара във въоръжаването, ние също имаме постоянно нужда да се подобряваме", се казва в изявление на "Фейсбук".

През октомври "Фейсбук" каза, че около 10 млн. души в САЩ са гледали спонсорирано съдържание, финансирано от близо 500 профила, активирани от Русия преди президентските избори през 2016 г.

Представители на американските служби многократно са предупреждавали, че Русия - с която разузнаването свързва опитите за намеса в изборите отпреди две години - ще се намеси и тази есен, когато се избират всички 435 представители на Конгреса и около една трета от 100-те места в Сената, както и други длъжности в САЩ.

Тръмп каза миналата седмица, че очаква намесата да е в полза на демократите заради собствената му твърдост към Русия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове