Facebook заличи мрежи за дезинфомация от Русия и Балканите

Facebook заличи мрежи за дезинфомация от Русия и Балканите - картинка 1

Еврокомисията разпространи месечните доклади на онлайн платфомите

Facebook e заличила осем мрежи с неестествено поведение, тръгнали от Северна Македония, Косово и Русия.

Това се казва в месечния доклад за Кодекса за добри практики за борба с дезинформацията, публикуван от Еврокомисията. Той е посветен на постигнатия през март напредък на онлайн платформите Facebook, Twitter и Google в тази сфера във връзка с предстоящите европейски избори. Става дума предимно за политически реклами, които зачестяват заради предстоящия вот.

В доклада обаче не се споменава дали заличените мрежи са нанесли щети на потребители в ЕС.

 

От Facebook също така изтрили редица фалшиви профили през първото тримесечие на годината.

От социалната мрежа предприели и значителни стъпки срещу политическите реклами, нарушаващи нейната политика. Причина били нискокачествено, подривно, подвеждащо или фалшиво съдържание. Друга причина било забикаляне на системите на Facebook.

Компанията статирала и нова, достъпна за всички Библиотека на рекламите. Тя покрива Facebook и Instagram.

От Google  предприели специфични действия за контрол на публикуването на реклами в ЕС, като дори направили разбивки по държави членки. Търсачката също пуснала своя библиотека на рекламата. От Google  обаче не съобщават за напредък при определянето на темите на рекламите. Но пък били ликвидирани много на брой канали в YouTube за нарушаване на политикта срещу спамовете и измамите.

Twitter съобщава за подобряване на своята политика в сферата на политическите реклами чрез създадения от микроблога Център за прозрачност на рекламите. Предприети са мерки срещу спамове и фалшиви профили, но не е отбелязано какво е съотношението им към активността в ЕС.

Еврокомисарите Мария Габриел (дигитална икономика и общество), Андрус Ансип (зам.-председател на Комисията по единния дигитален пазар), Вера Йоурова (правосъдие, защита на потребителите и равенство между половете) и Джулиан Кинг (Съюз за сигурност) излязоха със съвместно изявление по повод новите доклади. Четиримата приветстват усилията на трите онлайн платформи за увеличаване на прозрачността преди европейските избори след месец. Необходими са обаче още технически подобрения и данни за фалшиви профили. Така експертите, удостоверителите на факти и изследователите ще могат да правят независими оценки, изтъкват комисарите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове