Факт: Лех Валенса наистина е бил информатор на комунистическите тайни служби на Полша

Факт: Лех Валенса наистина е бил информатор на комунистическите тайни служби на Полша - картинка 1
Снимка: vesti.bg

Бившият полски президент работел като агент Болек

8/ Бившият полски президент Лех Валенса наистина е бил платен информатор на комунистическите тайни служби в страната си, съобщи АР.

Лукаш Камински - директор на държавния Институт за национална памет (ИНП) във Варшава представи пред медиите документи, конфискувани тази седмица от вдовицата на последния комунистически вътрешен министър Чеслав Кишчак, които доказват това. Според Камински тя се опитала да продаде на ИНП документ, който е била длъжна да предаде много по-рано. Жената твърди, че има още много документи от подобен род. Веднага бил направен полицейски обиск в дома й и били иззети множество архивни единици. Те доказват, че

в периода 1970-1976 г. Лех Валенса наистина е бил агент, работил под псевдонима Болек.

Подобни твърдения се появиха още през 90-те г. на ХХ век. Тогава Валенса призна, че е подписал съгласие да бъде информатор, но настоя, че никога не е действал като такъв. Името му бе изчистено от подозрения от специален съд през 2000 г.

Днес Лукаш Камински съобщи, че сред конфискуваните документи има лист, подписан от Валенса както с истинското му име, така и с псевдонима. Има и

доклади и бележки за получени пари, подписани от знаменития полски политик.

Документите са автентични. Такова е категоричното мнение на експерт по архивите, съобщи Камински.

Това може сериозно да накърни имиджа на Лех Валенса, смятан за символ на демократичните промени не само в Полша, но и в цяла Източна Европа.

През 1980 г., докато работи като електротехник в корабостроителницата "Ленин" в Гданск, той застава начело на току-що създадения в родината му профсъюз "Солидарност", легализиран по-късно от комунистическите власти.

През лятото на 1989 г., "Солидарност" спечели убедително изборите в Полша - за първи път в историята на социалистическия лагер, една комунистическа партия загуби изборите.

В края на същата година се срина комунизмът в цяла Източна Европа.

През 1990 г. Лех Валенса бе избран за президент на Полша. Той изкара само един мандат - до 1995 г., когато бе победен от социалиста и бивш комунист Александър Квашневски. Тогава, за известно време Валенса се върна на работа като електротехник в гданската корабостроителница.

Макар и извън властта, Валенса бе търсен за съвети от всички полски политици. Той дори обмисляше да се завърне в политиката след идването на власт на братята близнаци Лех (загинал през 2010 г.) и Ярослав Качински, които обвини, че вредят на Полша.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове