„Фиат Крайслер“ и „Пежо“ се сливат в нов автомобилен гигант

„Фиат Крайслер“ и „Пежо“ се сливат в нов автомобилен гигант - картинка 1

Сливането на компаниите ще доведе до създаването на гигант, който ще продава 8.7 млн. автомобила годишно

Компаниите „Фиат Крайслер“ и PSA, собственик на „Пежо“, обявиха договорка за сливане в световен гигант, който ще се превърне в четвъртия най-голям производител на автомобили в света, предаде Ройтерс.

„Надзорният съвет на „Пежо“ и борда на директорите на „Фиат Крайслер“ единодушно решиха да работят в посока на пълна комбинация между бизнесите им чрез размяна на 50 % от собствеността“, се казва в общо изявление на двете компании.

Бордът на директорите в бъдещата компания ще бъде ръководен от наследника на фамилия Аниели и настоящ председател на борда на „Фиат Крайслер“ Джон Елкан. Изпълнителен директор на гиганта ще бъде Карлос Таварес, който в момента стои начело на „Пежо“. Централата на новата компания ще бъде в Холандия, а акциите ѝ ще бъдат листвани на стоковите борси в Ню Йорк, Лондон и Милано.

Новият борд ще се състои от 11 членове, като 6 от тях ще бъдат от френската компания, а останалите 5 от „Фиат“, което ще позволи на борда на италианската компания да изплати на притежателите на акции 5.5 млрд. евро дивиденти.

Управляващите двете компании ще действат бързо, за да финализират сделката в следващите седмици. Новият гигант ще продава около 8.7 млн. автомобила на година и ще спести близо 3.7 млрд. евро, дори без предвидените затваряния на заводи.

Зад решението на компаниите стоят бъдещите предизвикателства в автомобилния сектор, свързани с намаляването на продажбите в световен мащаб, както и развиването на иновативни технологии, което изисква огромни ресурси.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове