/ФИЛМ+СНИМКИ/ Неопитомената Куба

/ФИЛМ+СНИМКИ/ Неопитомената Куба - картинка 1
Снимка: Източник и снимки: The New York Times

Страната преливаща от цветове, контрасти и живот!

4/  Мечтали ли сте някога да посетите тази екзотична страна? Мечтали ли сте да пушите пури на брега, да общувате с кубинци и да се впуснете в непознатото?

Куба е земя на безкрайното очакване и осезаемата разруха. След десетилетия на изолация, кубинците не губят неповторимата си непринуденост и откритост. Темперамент. Страст за живот. Цветове- пъстри и незаменими.

Куба остава белязана от изолацията. Все още се приема за изостанала страна.

Но стига да искаш, спокойно може да откриеш сред упадъка някогашно избеляло величие.

Едно от нещата, с които се гордее Куба, е прелестното и крайбрежие, по голямата част на което е покрито с пясъчни плажове и кристално чисти води. Тук е рай!

Десетки хиляди, които са посетили Куба пазят приятни спомени за приятелски настроения кубински народ, който се сприятелява с тях безвъзмездно. Това е и определението за хората в тази страна, която ще очарова и ще остави трайна следа в живота на всеки, имал възможността да я посети.

Кубинците са изтъкани от чувство за търпение, търпеливо очакват възможностите за свободен достъп.

Съумяват да предразположат туристът да си купи нещо от тях. Любезност, неприсъща за повечето народи. Животът им е дал урок- да чакат. Дали ще съумеят да се възползват от възможностите, които тепърва ще навлизат на острова им?

Няма как да не забележим разрухата в Хавана. Самолетните полети са нередовни. Да си намериш кола, за да се предвижиш по остарелите и разбити пътища, също е доста трудно начинание.

Усилията си струват, защото страната на пурите носи своето очарование. Всичко е завладяно в магия, красота, самобитност. Една неразбрана сложност. Различен свят на размити пространства и граници.

Незаменима идентичност.

Тениски с лика на Че Гевара, уникални сувенири. Туризмът е тяхна страст. Страната сякаш е сложена под похлупак. 50-годишна капсула на времето. Пътешествениците спасяват Куба от бремето на икономическата изостаналост.

Това е Куба- страна, в която лекарите карат таксита, за да изкарат нещо допълнително, а инженерите гледат коне, за да предложат на туристите превоз.

Независимо от факта, че кубинците живеят откъснати от целия свят, те са щастливи по своему. Топли хора, непринудени. Прегради да общуват свободно с непознати няма. Всеки е добре дошъл, въпреки оковите на политическия им режим.

Отворили са широко сърцата си!

 

Свободен дух! Музика, чисти хора!

 

Искаме да предприемем този полет и да се изгубим в чаша ром, пушене на пури и ритъма на салсата!

 

Мечта- далечна, но постижима!

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове