/ФИЛМ+СНИМКИ/ Сицилия, храмът на мафията

/ФИЛМ+СНИМКИ/ Сицилия, храмът на мафията - картинка 1

Тук се роди, тук израсна! Началото..

Всеизвестната Сицилия (Sicilia, Sicily) се намира в близост до Ботуша и е най-големият остров в Средиземно море.

Островът от доста години е популярна туристическа дестинация, има богата история, свидетелство за това са многобройните запазени храмове и акрополи на древногръцки градове. Катания, Сиракуза, Палерно, Таормина- истинска приказка, носеща духа на историята, но не само този дух се крие из безбройните улички.

Да, говоря именно за Сицилианската мафия.

Мафията има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Трафикът на наркотици и оръжия, скланянето към проституция, рекетът, хазартът и строителни афери са типичното ѝ поле на изява. В това число могат да влизат и лихварството, отвличането на хора за откуп, обирите.

Отначало „мафия“ се отнася само до сицилианската Коза Ностра, първоначално създадена с цел да защитава слабите и да пази честта на бедните. Останалите италиански криминални организации имат други имена (неаполитанската камора, калабрийската ндрангета, апулийската са̀кра коро̀на унѝта). С течение на времето обаче терминът добива все по-широко значение и става все по-употребяван.

Някои историци намират началото на възникването на братството в „Сицилийската вечеря”. През 1282 г. се стигнало до това събитие, влязло в историята като „Сицилийската вечеря”. Както разказват преданията, омразата срещу новите френски окупатори нараснала неимоверно много.

Когато камбаните на църквата подканили в понеделник преди Великден вярващите на Палермо на вечерна служба, един французин подкачил пред вратата на църквата сицилийска девойка, която започнала да вика за помощ.

Притеклите се местни граждани убили похитителя. Този случай дал сигнала. Избухнало въстание, с което било отхвърлено чуждото владичество.

Жителите на Палермо се нахвърлили върху своите подтисници с вика „MorteAlla Francia, Italia Anela” – „Смъртта на Франция – изконно желание на Италия”.

От началните букви на тази парола те смятат, че е произлязло името „Мафия”. Тя възникнала като организация за самопомощ срещу деспотизма на чуждите завоеватели. След обединяването на Италия така наречената „Onorata Societa”, „Почтено братство”, както се нарича и днес, загубва правото си на съществуване. Поколения наред обаче са живели с насилието и са свикнали с него.

Други изследователи смятат за дата на основаване на братството 1670 г., когато в Палермо бил създаден съюз на „просветените благородници”. Тайните си срещи те правели в една пещера. В миналите векове с думата „мафия” наричали скалите, които служели на сицилийските тайни съюзи за място за сбирки и подслон.

Досега никой не е успял да изясни задоволително произхода на думата. Доказано е документално, че за първи път тя се среща през 1869 г. в един италианско-сицилийски речник. По онова време Мафията отдавна вече била станала криминална организация. Издателите са употребили понятието „мафия” като синоним на „camorra” – върлуващите в Южна Италия разбойнически банди, които на времето също така са били политическа тайна организация.

В края на XIX в. и началото на XX в. мафията завзема серните мини и солниците на острова, като разраства изнудваческата си дейност. Селскостопанският транспорт също е бил в нейни ръце. Освен това селскостопанската продукция е трябвало да се продаде и заради това мафията слиза в градовете, като още през 1875 г. учредява търговски сдружения за продажба на брашно и млечни продукти. За съжаление селският мафиот се превръща и в сицилиански банкер. От тази година започва и натрупването на първоначалния мафиотски капитал. Но мафиотската прослойка все още е била малобройна и под нивото на благородниците и буржоазията. Мафиотите, умирайки, не са оставяли почти нищо на своето потомство, а синовете им са продължавали тяхната дейност, изнудвайки, убивайки и отвличайки.

Следва продължение….

 

Източници: По материали от Държавния архив на Република Италия, архива на квестуратите в гр.Палермо и гр.Трапани и официални комюникета на италианската полиция, Клаус Полкен и Хорст Шепоник „Който не мълчи ще умре”,Държавно издателство „Христо Г. Данов”, Пловдив, 1970 г.;

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове