/ФИЛМ+СНИМКИ/ Сицилия, храмът на мафията

/ФИЛМ+СНИМКИ/ Сицилия, храмът на мафията - картинка 1

Коза Ностра- Продължението!

През годините структурата се изменя, но не кардинално.

Най-отгоре стоят определен брой фамилии, тоест главите на тези фамилии. Има случаи когато „боса” е един. В цялата история това са едва няколко случаи. Винаги завземането на тази власт е съпроводено с много убийства между клановете и неуредици. Така известният клан Корлеоне наистина е бил един от клановете, които са стоели начело на цялата мафия. Цел, постигната след изключителен брой убийства, а е нужно да се спомене, че името на главният бос, макар и от клана Корлеоне не е Корлеоне, а Салваторе Риина. И целта им е абсолютно тотална доминация над цялата Коза Ностра. 

Друго интересно и важно е факта, че за влизане в Коза Ностра, както между другото и в Камора е задължително, освен всички „доказвания на вярност”, този който те представи да е част от клана. Никога не може да се представиш сам или да искаш среща самостоятелно. 

Никой няма право да противоречи на този, който се явява над него в йерархията. Всички са подчинени на главата на фамилията от региона или на главният бос (ако го има). Всеки който има каквато и да е връзка с полицията, включително и друг член от семейството се изолира тотално. Никога не може да бъде член на Коза Ностра. Контакт с такива хора е абсолютно забранен. Етикета е категоричен относно точността при срещи и разположението. Няма причина, която да бъде оправдание за неявяване на среща или изпълнение на нареждане. Без значение дали си на погребение или се жениш. Жената се уважава до най-висока степен.

Има едно определение – закон, което се казва – „Омерта”. Спорен е въпроса кой го налага първи, Коза Ностра или Камора. Това е закон, който гласи, че при никакви обстоятелства не трябва да се издава каквото и да било на полицията. Това е закона на мълчанието. За прегрешилите наказанието е смърт. 

Има два много силни момента през последните 50 години, когато Коза Ностра има проблеми. Салваторе Риина от клана Корлеоне е преследван от много специален човек. Този човек се нарича Джовани Фалконе. Като малък е бил свидетел на всички типове престъпления на Коза Ностра. Роден е и израснал в Палермо, един от двата най-силни градове на Коза Ностра. Не малко негови приятели от детство стават „мафиоти”, също както и не малко умират. Той е крайно решен да унищожи сицилианската мафия.

Дълги години се бори срещу Коза Ностра и постига успех след успех. Тази част от държавата, която е „бяла” и иска също премахването на всякаква мафия, в лицето на висши политици гласуват доверие на Фалконе да оглави специален отдел в Палермо. Лично той си избира сътрудници от частите на Карабинерите. Изключително умело Фалконе използва момента на силната борба на клана Корлеоне за тоталното завземане на властта, когато самите те убиват много голям брой (над 100) различни „мафиоти” от най-различна йерархия в Сицилия. 

Има една приказка обаче: „не се моли да падна, моли се да не стана след това”. Коза Ностра е полудяла. Следват десетки убийства на висши магистрати, политици, конкуренти. Естествено най-желаният човек за мафията е Джовани Фалконе. На Коза Ностра им трябват 3 години за да успеят. През това време са известни поне три случая на опити за убийство на Фалконе.

Джовани Фалконе, заедно със съпругата си Франческа Морвило и трима полицаи телохранители: Роко Дичило, Антонио Монтинаро и Вито Скифани, са убити на 23 май 1992 г. на магистралата А29 между Международното летище на Палермо и самия град Палермо. Бронираният автомобил Fiat Croma, в който пътува известния магистрат, е взривен от мощна бомба (над 1 тон тротилов еквивалент) с дистанционно управление, заложена под един от водосточните канали, под магистралата. След взрива над 500 м от асфалта буквално липсва.

Организатор на убийството е видният мафиотски бос Салваторе Рийна с прякор „Тото Рийна“, а пряк изпълнител на атентата е неговият кръщелник Джовани Бруска по прякор „Свинята“. Само 2 мес. след смъртта на Фалконе Рийна организира още едно гръмко покушение, в резултат на което е убит друг влиятелен магистрат – Паоло Борселино.

Героят на Италия е убит.

Политиците са си глътнали езиците. Някои генерали от армията искат незабавна намеса. Народа е практически готов за война. Колегите на Фалконе, както и всички полицаи от Сицилия едва се сдържат да не предприемат действия. Коза Ностра обаче ликува. Демонстрирала е силата си, а Салваторе Риина е на седмото небе. Той е отмъстил за това което му стори Фалконе.

Всичко обаче приключва няколко години по-късно с въвеждането на Бернардо Провенцано като бос на Коза Ностра. Войната спира, всичко се успокоява. Как става това ли? Основната причина се нарича лицето Силвио Берлускони.

Източници: Държавния архив на Република Италия, архива на квестуратите в гр. Палермо и гр.Трапани и официални комюникета на италианската полиция, Клаус Полкен и Хорст Шепоник „Който не мълчи ще умре”,Държавно издателство „Христо Г. Данов”, Пловдив, 1970 г.;

anonybulgaria.wordpress.com

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове