Финансовото министерство не е дало на ЦИК 50 млн. лв. за машинно гласуване

Финансовото министерство не е дало на ЦИК 50 млн. лв. за машинно гласуване - картинка 1

Средствата не са предвидени в бюджет 2018 г., тъй като през тази година няма редовни избори

Министерството на финансите не е дало на Централната избирателна комисия (ЦИК) исканите 50 млн. лв. за осигуряване на машинно гласуване във всички секции на следващите избори. Това се разбира от статус в социалната мрежа "Фейсбук" на бившия депутат на "Реформаторския блок" Мартин Димитров.

Той е завел дело заедно с бившите народни представители Петър Славов и Методи Андреев срещу отказа на ЦИК да им предостави информация, искана по Закона за достъп до обществена информация. След като съдът е задължил комисията да отговори на бившите депутати, тя ги е уведомила, че финансовото министерство не ѝ е дало исканите средства.

 

"Очевидно нямат и намерение да правят нещо допълнително. Смятат да чакат и като дойдат следващите избори, да кажат, че няма време за организиране. Формално са поискали средства, не са получили и какво да правят повече?! Изглежда, че правителството и ЦИК заедно са решили да не спазват изборния закон", се казва в поста на Димитров.

Говорителят ѝ Камелия Нейкова заявява пред "Дневник", че "няма как ЦИК да предприеме каквото и да било по осигуряване на машини за гласуване без бюджет. Министерството на финансите са дали уверение на нашето ръководство, че такива средства ще бъдат осигурени".

Тя обяснява още, че от интервю на финансовия министър Владислав Горанов разбрала, че средства за машини не са предвидени в бюджет 2018 г., тъй като през тази година няма редовни избори.

На въпрос ако финансовото министерство отпусне пари в началото на годината, в която има избори, дали това ще позволи на избирателната комисия в срок да осигури машини, говорителят заяви: "Никой не може да се ангажира как ще се случат във времето нещата. Разбира се, това ще е една тежка процедура, защото става въпрос за много машини, за доста средства за тяхното осигуряване. Лично аз смятам, че това е въпрос, чието решение не бива да се търси само в ЦИК, а съвместно с изпълнителната и законодателната власт, които имат отношение към изборния процес."

Според разпоредбите в Изборния кодекс на извънредния парламентарен вот на 26 март във всички секции в страната трябваше да има възможност за машинно гласуване. Затова бе обявена обществена поръчка за наемане на 12 500 машини за гласуване с прогнозна цена от 15 млн. лева без ДДС, но заради кратките срокове се яви един кандидат, който по-късно обяви, че не може да изпълни поръчката. При сега действащия Изборен кодекс на следващите редовни избори през 2019 г., които ще бъдат за евродепутати, трябва да има възможност за машинно гласуване във всички секции.

На изборите за евродепутати през 2019 г. трябва да бъде въведено и дистанционното електронно гласуване, за каквото референдум инициира президентът Росен Плевнелиев. Бюджетът за пилотната система е 1.5 млн. лева.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове