Фирмите, управлявани от жени, печелят повече

Фирмите, управлявани от жени, печелят повече - картинка 1

Жените трябва да имат повече стимули за кариера, смятат от Международния валутен фонд

9/Компаниите с по-голям дял на жените на ръководни позиции изкарват повече пари. Това показва проучване на Международния валутен фонд, представено по повод международния ден на жената. Изследването обхваща над 2 млн. фирми в 34 държави. Според него, наличието на жена във висшето ръководство на компанията или участваща в борда на директорите води до 3-8% по-вискока възвращаемост на активите.

Авторите на изследването посочват, че политиката е от значение,

когато става дума за назначаването на повече представители на нежния пол на подобни позиции. Премахването на данъчни фактори, които могат да възпрат жените да се върнат на работа, както и улесняването на работата на пълен работен ден чрез повече услуги за гледане на деца, ще поставят повече жени в позиция да достигнат до върха.

Повечето държави обаче все още са далеч от равенството между половете, показва изслeдването.

Правните изисквания в някои страни като Норвегия например са повишили дела на жените в заседателната зала до около 18 процента, но едва 12 на сто от ръководните длъжности в 620-те най-големи компании в Европа са били заети от представители на нежния пол през 2015 г.

В глобален мащаб над половината от 20 000-те фирми, обект на изследване на Института за международна икономика „Питърсън”, изобщо нямали жени в ръководството си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове